Ova kuhinjska stvar vas može otrovati, a koristite je svakodnevno
Jedna od najkritičnijih stvari na koju morate obratiti posebnu pažnju su kuhinjske krpe.
Stručnjaci upozoravaju, nakon istraživanja koje su proveli naučnici sa Univerziteta Mauricijus, da kuhinjske krpe mogu dovesti do trovanja hranom.
Naučnici su analizom kuhinjskih krpa pronašli bakterije na čak 49, a koliformne bakterije, iz skupine kojoj pripada Escherichia coli, pronađene su na više od trećine.
Musa pred utakmicu protiv Hrvatske: 'Nisu bili sasvim za to da dolazim, ali nisam mogao reći ne'
Najveći rizik od razvoja opasnih bakterija je kada se mokre krpe ostavljaju vlažne u kuhinji, a veća je i mogućnost pojave bakterija u kuhinji nevegetarijanaca, prenosi Espreso.
Stručnjaci upozoravaju da je do kontaminacije krpa Escherichiom coli najvjerovatnije dolazi putem fekalne kontaminacije, što ukazuje na nehigijenu u kuhinji.
Zbog svega toga savjetuju redovno pranje kuhinjskih krpa, po mogućnosti svakodnevno, a kao bolji izbor od krpa navode korištenje ubrusa.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.