Osvježite svoj jelovnik: Napravite hljeb od oraha i lješnjaka
Nije da smo navikli na hljeb s orasima, lješnjakom, grožđicama..., ali smo sigurni da je ovo kombinacija koja će prijati uz neki voćni namaz, puter i čaj.
Sastojci
400 g raževog brašna
200 g raževih pahuljica
2 paketića suhog kvasca
4 dl mlake vode
2 kašičice šećera
prstohvat soli
50-100 g lješnjaka
50-100 g oraha
Priprema
U posudu za tijesto prosijte brašno, dodajte pahuljice, ostale sastojke osim oraha i lješnjaka te pomiješajte (kvasac pripremite s toplom vodom i malo šećera). Posudu s tijestom pokrijte prozirnom kuhinjskom folijom i ostavite na toplom mjestu da nadolazi.
Nakon toga tijesto izvadite na dasku dodajte orahe i lješnjake i još ga jednom premijesite. Tijesto položite na papir za pečenje, stavite u posudu za pečenje i ukrasite ga po želji orasima. Ostavite da se diže još 30 minuta i stavite ga u rernu i pecite 50-60 minuta na 200 stepeni.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.