Ostavite šolju octa preko noći u kuhinji: Neugodni mirisi će biti prošlost

0
Radiosarajevo.ba
Ostavite šolju octa preko noći u kuhinji: Neugodni mirisi će biti prošlost

Svaka domaćica diljem svijeta zna da se s octom mogu učiniti čuda kada je u pitanju naš dom. Iako nas većina koristi ocat kako bi začinili salatu uz ukusan ručan, on je višestruko koristan i kada je u pitanju učinkovito čišćenje doma.

Čišćenje doma alkoholnim octom odlična je ideja, pogotovo kad imate problem s plijesni i kamencem. Odličan je za keramičke pločice i staklene površine. U grupama o održavanju kućanstva na raznim društvenim mrežama često se može pročitati i kako je dobra ideja uliti ocat u malu posudu i ostaviti preko noći u kuhinji. To će, tvrde ljudi koji su isprobali trik, apsorbirati neugodne mirise od kuhanja.

Za što još sve možete koristiti ocat u kućanstvu? Evo popisa: kao regenerator za kosu (kašičicu jabučnog octa stavite u čašu vode i promiješajte, zatim ulijte u čistu bočicu koja ima raspršivač i poprskajte na mokru kosu.

Akademik Muriz Spahić: Zašto presušuju naši izvori i rijeke?!

Kratko utrljajte, ostavite da djeluje minutu ili dva, zatim isperite), zatim za osvježenje odjeće (dodajte šolju bijelog octa u mašinu ako želite oprati nešto što zadržava neugodan miris i nakon pranja opet operite istu odjeću ali dodajte pola šolje sode bikarbone), protiv mrava (prskati octom i vodom u pukotine gdje izlaze), za pranje venecijanera...

Prednost octa jest što uglavnom ne oštećuje površine, odnosno nije ga dobro koristiti jedino na starom drvetu i mramoru. Ocat otapa prljavštinu, učinkovito djeluje protiv tvrdokornog kamenca i ima antibakterijski i neutralizirajući miris, čak i miris samog octa brzo nestaje.

Čišćenje prozora octom osigurava besprijekoran pogled, ali treba biti malo oprezan jer je octena esencija vrlo agresivna i može oštetiti plastične okvire i brtve, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak