Odličan način da uštedite struju: Smanjite račun uz ovaj viralni trik

0
Radiosarajevo.ba
Odličan način da uštedite struju: Smanjite račun uz ovaj viralni trik

Ljetna vrućina nas sve tjera da potražimo osvježenje, pa mnogi od nas neprestano koriste klima-uređaje kako bi ohladili sebe i svoje domove. No, to može dovesti do neugodnog iznenađenja kad stigne račun za struju.

Prema procjenama Uprave za energetske informacije (EIA), troškovi energije za prosječno kućanstvo rastu zbog povećane potrebe za hlađenjem, piše Best Life.

Srećom, postoje načini za smanjenje tih troškova. Jedan takav trik, koji je postao viralan na TikToku, otkrila je Kelley Cole. U videu objavljenom 8. jula, Cole, koja radi kao medicinska sestra, pitala je svoje pratitelje: "Je li vaš račun za struju previsok?". Zatim dijeli jednostavan savjet za smanjenje računa bez većih promjena u životu: isključivanje uređaja iz struje kada se ne koriste.

Lana Pudar se večeras bori za plasman u finale Olimpijade: Evo gdje je možete bodriti

Cole pokazuje kako isključuje razne uređaje u domu svog dečka, uključujući toster, otvarač za konzerve, aparat za kafu, punjače za telefone i električni brijač. Ovaj pristup, nazvan 'energetski vampiri', odnosi se na uređaje koji troše energiju čak i kada nisu u upotrebi, ali su priključeni u utičnicu.

Isključivanje uređaja može značajno smanjiti potrošnju energije. Cole je isprva isključivala sve, od kabelske kutije do perilice i sušilice, ali priznaje da je to bilo nepraktično i teško za održavanje. Sada koristi 'softcore' pristup, fokusirajući se na manje uređaje poput fena i kuhinjskih aparata, koji su isključeni kada se ne koriste. Također, isključuje punjače za laptope, iPadove i mobitele kada se ne pune aktivno.

@kelleykelleykelley

Unplugging is easy and saves money and energy #unplugging #energyvampires #phantompower #energysaver #gogreen #savemoney #moneysavinghack #lowelectricbill #electricbill #highelectricbill

♬ original sound - Kelley Cole

Iako su mišljenja oko ovog trika podijeljena, neki komentatori ističu da im je pomogao uštedjeti novac na računima za struju. No, Cole nije jedina koja promovira ovu ideju. Ministarstvo energetike SAD-a (DOE) također je objavilo članak o 'energetskim vampirima', upozoravajući da uređaji koji ostaju uključeni mogu značajno povećati potrošnju energije, koštajući kućanstva stotine eura godišnje.

Preporuka je jasna: isključivanjem uređaja iz struje kada nisu u upotrebi, možete smanjiti troškove energije i doprinijeti očuvanju okoliša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak