Od 7 do 77 namirnica: Kako napraviti ašure?

0
Radiosarajevo.ba

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, 10. dan mjeseca muharrema 1443. h.g. u islamskoj tradiciji se naziva Danom Ašure ili Jevmu Ašura i ove godine pada danas, u srijedu, 18. augusta.

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Dan ašure koji je karakterističan po istoimenom slatkom jelu, a simbol je zajedništva i dijeljenja dobra među ljudima.

Dan ašure se obilježava desetog dana muharrema, prvog mjeseca hidžretskog, odnosno islamskog kalendara, a za muslimane ima snažan vjerski, historijski i kulturološki značaj. 

Dragan Bursać: Selma Bajrami, srpski neprijatelj broj 1

Kako napraviti ašure?

Foto: YouTube: Priprema ašure

 

Ovo jelo od voća, orašastih plodova i žitarica može sadržavati od 7 do 77 namirnica, a običaj je da se podijeli komšijama i rodbini.

Najčešće se koriste: koštunjavo voće (bademi, orasi, lješnici), sjemenke suncokreta, tikve, susam, ćurekot, pšenica, ječam, zob, riža; suho voće: ananas, kajsija, šljiva, papaja, mango, kruška, jagoda.

Koristi se i svježe voće i povrće - cvekla, mrkva, kruška, mandarina, jabuka, nar, kivi, ananas, banana, tikva, grožđe, limun, grejp, peršun, dud, ribizle, breskva, malina, kajsija, višnja, jagoda...

Foto: YouTube: Priprema ašure

Od začina, možete koristiti: šafran, cimet, karanfilčić, čili, korijander, kafu, med, šećer, so, bibier, kakao, rogač, džumbir, vanilin šećer...

Tvrdi sastojci, poput riže i pšenice se prethodno skuhaju posebno, te dodaju u smjesu u kojem se kuhalo koštunjavo i svježe voće i povrće.

Ovo posebno jelo kuha se satima, a na kraju se dodaju začini.

Voće i slatki sastojci se koriste u najvećoj mjeri, dok se sastojci sa jačim okusima stavljaju u manjim količinama, kako bi se doprinijelo zanimljivosti okusa.

Ukoliko niste sigurni kako se pravi "najstariji desert na svijetu", pogledajte video:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak