Obrok za sladak početak dana: Pripremite dorayaki palačinke
Pahuljaste i mekane dorayaki palačinke tradicionalna su japanska poslastica koja se servira uz čaj. Neka vaš doručak ovog jutra bude nešto drugačiji.
Pripremaju se jednostavno, slično kao i američke palačinke, sa iznimkom da su prhkije i slađe. Tradicionalno se pripremaju uz slatki namaz od azuki graha, ali pekmez od marelica ili namaz od lješnjaka dobra su alternativa kada nemamo dostupan azuki grah.
Sastojci
Protesti širom Izraela, građani traže ostavku Netanyahua: "Srušit ćemo vas"
- 150 grama brašna
- 110 grama šećera
- tri kašičice vode ili mlijeka
- dvoje jaja
- jedna kašičica meda
- jedna čajna kašičica sode bikarbone
- biljno ulje za prženje
Priprema:
1. Jaja pomiješajte sa šećerom i medom te pjenasto izmiksajte. Sodu bikarbonu dodajte u vodu ili mlijeko, pa dobro promiješajte i ulijte u jaja. Prosijte brašno te ga postupno dodajte u jaja, uz miješanje. Miješajte dok ne dobijete posve glatku smjesu.
2. Zagrijte tavu s malo ulja i ulijte smjesu za palačinke, tako da napravite krug promjera od desetak centimetara. Pecite palačinku dok se na površini ne počnu stvarati mjehurići, pa okrenite i pecite dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Ponovite postupak dok ne potrošite sve tijesto.
3. U međuvremenu mažite palačinke namazom po želji, pa slažite jednu na drugu, kao da slažete sendvič od dvije kriške hljeba i poslužite toplo.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.