Obratite pažnju na ove stvari kod korištenja maskare: Može doći do infekcije

0
Radiosarajevo.ba
Obratite pažnju na ove stvari kod korištenja maskare: Može doći do infekcije

Maskara je jedan od onih proizvoda o čijem roku trajanja ne razmišljamo pretjerano, a definitivno bismo trebali!

Kada je riječ o razvoju bakterija maskara je tu posebno istaknuta jer isti aplikator kojim ju nanosimo na trepavice stavljamo nazad u tubu u kojoj se nalazi sam proizvod.

Istina, računamo da ju stavljamo na očišćene trepavice, što smanjuje šansu za kontaminaciju, kao i činjenica da maskara u sebi sadrži jako malo vode, ali svejedno, rok trajanja nikako ne treba zanemariti.

Ovo je Lejla Zalihić koja je plivala kroz bujicu i spasila kćerku: 'Kćerka. Majka. Supruga. Heroj'

Struka nalaže, kao i ambalaža gotovo svake maskare, da je maskari rok trajanja od otvaranja šest mjeseci, a ako primijetite grudvice ili čudan, neprijatan miris, bacite ju i prije isteka tog vremena.

Opasnosti od korištenja maskare kojoj je istekao rok trajanja mogu uključivati:

Iritaciju očiju: Kada maskara ostari, sastojci u njoj mogu se razgraditi ili promijeniti, što može izazvati iritaciju, crvenilo ili svrab očiju.

U samo nekoliko poteza do savršeno dugih trepavica: Jeste li probale novu Estee Lauder maskaru?

Infekciju očiju: Korištenje maskare kojoj je istekao rok može povećati rizik od bakterijskih ili gljivičnih infekcija očiju. Mikroorganizmi mogu se razviti u proizvodu koji je već otvoren i rok mu je istekao, tako da bi kontakt s očima mogao izazvati infekciju.

Oštećenje trepavica: Kada koristite staru maskaru, moguće je da će se njena tekstura promijeniti, postati suha ili grudvasta. To može dovesti do oštećenja trepavica tokom nanošenja ili uklanjanja.

Alergijske reakcije: Starija maskara može sadržati sastojke koji su postali alergeni nakon isteka roka trajanja. To može izazvati alergijske reakcije poput svraba, peckanja, oticanja ili crvenila kože oko očiju, piše Vijesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak