Njemačka palačinka: Recept za prostu, a sočnu poslasticu s jabukama

1
Radiosarajevo.ba
Njemačka palačinka: Recept za prostu, a sočnu poslasticu s jabukama

Njemačka palačinka je velika i jednostavna, a sočna poslastica s jabukama.

Megapalačinka dovoljna je da zasladi više ljudi, a bez potrebe da stojite dugo ispred šporeta i neumorno okrećete palačinke.

Njemačka palačinka, ponegdje se naziva i holandska, ali bez obzira na ime, korpulentna dama ne dolazi iz Evrope.

Sindikat radnika trgovine BiH tvrdi: Tržni centar u bh. gradu radi uprkos neradnoj nedjelji

U originalu recept je tražio tijesto za palačinke, maslac, šećer i limun, ali s vremenom se mijenjao. Nešto popularniji sastojci danas traže kriške jabuka i cimet, a kombinuje se i s javorovim sirupom.

Sastojci

55 g maslaca

1 velika slatka jabuka, oljuštena i tanko narezana

120 ml mlijeka

65 g brašna

4 velika jajeta

3 kašike šećera

1 kašićica ekstrakta vanile

1/4 kašičice soli

šećer u prahu

Priprema

Zagrijte rernu na 200 °C.

Otopite maslac u tiganju od oko 22 cm pogodnom za rernu na umjerenoj vatri, zatim prebacite 2 kašike maslaca u blender.

Složite kriške jabuke u tiganj i pržite dok malo ne omekšaju, 3-5 minuta. Jednom ih okrenite. Ne treba da se karamelizuju, samo omekšaju.

Maslacu dodajte mlijeko, brašno, jaja, šećer, vanilu i so, pa mutite dok smjesa ne postane glatka, bez grudvica.

Prelijte tijesto preko jabuke i prebacite tiganju u rernu. Pecite dok se palačinka ne naraste i ne porumeni, oko 15 minuta. Pospite šećerom u prahu i poslužite.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak