Ništa lakše: Recept za vrhunsku tortu od par sastojaka - ne trebaju vam ni jaja ni puter ni šećer
Jede vam se nešto slatko, ali ne biste trošili puno vremena ni sastojaka?
Bez brige, danas vam donosimo recept za fantastičnu tortu od keksa i eurokrema i koja će vas osvojiti na prvu, a za nju vam nisu potrebni ni jaja ni puter ni šećer, a ni rerna da je pečete.
Sastojci
- 1.5 – 2 dupla pakovanja bijelog petit keksa
- 1.5 – 2 dupla pakovanja tamnog petit keksa (sa kakaom)
- 150-200 grama bijelog eurokrema
- 150-200 grama crnog eurokrema
- 5 dl slatke pavlake (za fil)
Glazura
Težak udes u BiH: Četiri osobe povrijeđene, među njima i beba
- 1 dl slatke pavlake
- 100 grama čokolade
Priprema
Umutite slatku pavlaku (za fil) i podijelite na dva dijela. U jedan dio dodajte bijeli eurokrem, u drugi crni i dobro umutite. Količinu eurokrema odredite po želji (i slatkoći slatke pavlake).
Dno kalupa za tortu (najbolji je onaj kojem se skida obruč i koji je prečnika 28 cm) obložite pek papirom. Premažite kalup puterom i pospite šećerom u prahu.
Keks, jedan po jedan, potapajte u mlijeko, a zatim ga redajte u kalup - jedan krug jedna boja, drugi krug druga. Na crni keks nanosimo bijeli fil, a na bijeli crni fil. Kada popunite cijeli kalup, ostatak bijelog i crnog fila spojite i dobro izmiješajte da se boja ujednači. Premažite tortu (ne vadimo je iz kalupa!) tim filom i dobro popunite eventualne rupice i nejednakosti u visini keksa.
Za glazuru otopite čokoladu i, još dok je vruća, dodajte slatku pavlaku. Prelijte preko torte i ukrasite kokosom ili po svojoj želji. Tortu ostavite da odstoji preko noći u frižideru, a zatim možete bez problema da je premjestite na tacnu na kojoj ćete da poslužujete.
Pogledajte i video kako da napravite ovu ukusnu tortu, po receptu Jednostavno i ukusno.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.