Neobična i lijepa, i svakome uspijeva: Kako uzgojiti srebrnu kišu

0
Radiosarajevo.ba
Neobična i lijepa, i svakome uspijeva: Kako uzgojiti srebrnu kišu

Kalocefalus ili srebrna kiša je interesantna biljka grmolikog oblika, porijeklom iz Australije.

Dostiže visinu do 50 cm. Raste uspravno sa padajućim donjim grančicama. Srebrno je sive boje, kao i listići koji su sitni i uzano igličasti.

Cvjeta sredinom leta, kada su njeni sitni loptasti cvjetići najprije sivi, a kasnije dobijaju rozikastu ili blijedožutu nijansu.

Uslovi gajenja:

Uspijeva na izrazito sunčanim položajima.
Traži umjereno zalijevanje i rastresiti zemljišni supstrat.
Ne podnosi niske temperature, pa se zimi mora unositi u kuću, takođe na svijetlo i sunčano mjesto.

Razmnožavanje i uzgoj

Razmnožavanje se vrši reznicama koje se sijeku sa matične biljke unijete u staklenik prije mrazeva jer ne podnosi temperaturu nižu od 7 stepeni.

Sa razmnožavanjem počinjemo u januaru, reznice su vršne sa dvije internodije i zabadaju se u pjeskoviti supstrat na temperaturi od 20°C.

Ožiljavanje traje dvije sedmice, nakon čega se ulončavaju u saksije od 10 cm i nakon sedam dana im se temperatura smanjuje na 18°C, kada im se i orezuju vršni dijelovi radi bokorenja.

Orezivanje će se ponoviti i nakon mjesec dana.

Od sredine februara počinjemo sa hladnim tretmanom, te biljke izlažemo temperaturi od 10 – 15°C, sve do prve sedmice maja kada se počinje sa njihovom sadnjom u spoljnom prostoru.

Njegova izrazito srebrna boja izvanredna je za kombinovanje sa drugim vrstama u korpama, žardinjerama i saksijama, piše Still.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak