Nemasne kokice – savršena grickalica za kišni Prvi maj

Radiosarajevo.ba
Nemasne kokice – savršena grickalica za kišni Prvi maj

Kokice se sastojeod tri vrlo različita sastojka: jako zdravog kukuruza te ne baš zdravog ulja i vrlo nezdrave soli. Naravno, i sol i masnoće potrebni su ljudskom organizmu, ali u prosječnom pakiranju kokica i jednog i drugog ima u količinama koje znatno nadmašuju ukupne dnevne potrebe čovjeka.

Šteta se odreći kokica samo jer smo ih navikli pripremati na nezdrav način. Gotove zdrave kokice pripremaju se na vrelom zraku, što nije metoda koju možete lako izvesti kod kuće (eventualno možete pokušati s pećnicom na vrući zrak, prema uputama na kraju ovog savjeta).

Kokice sa štednjaka, pod poklopcem, svima su dostupno rješenje. Za početak, ako se bojite da će zagorjeti, pripremajte ih s manjom količinom masnoće, a poslije možete pokušati sasvim izbaciti masnoću. Tradicionalna priprema kokica u posudi, pod poklopcem, traži dosta masnoće samo zato što se koriste premale posude.

Uzmite najveću posudu koju imate u kući, te je u vrlo tankom sloju namažite masnoćom (najlakše je komadićem maslaca ili margarina proći po dnu posude). Dok se ne izvještite, pecite male količine kukuruza u svakoj rundi, kako ne bi brzo napunile posudu i počele zagarati – ionako su kokice začas gotove, pa nije problem peći veće količine u nekoliko rundi. Možete ih vrlo malo zasoliti, ili posuti različitim začinima – bijelim lukom, mljevenom chili papričicom, začinskim travama, manjim količinama sira i sl.

Prema nekim informacijama kokice se mogu ispeći i na limu u pećnici, također s minimalnim količinama masnoće ili čak potpuno bez masnoće. Nismo provjeravali ovu metodu, no u svakom slučaju, pećnica treba biti jako zagrijana, te dobro očišćena, jer će kokice po pećnici letjeti na sve strane. Preporučuje se pećnica na vrući zrak.

Najnovija metoda za koju čujemo da je raširena među ljubiteljima zdrave prehrane, je također pečenje u pećnici, ali tako da vrlo malu količinu kukuruza smjestite u tzv. Cooking Bag (plastična vrećica u kojoj se može peći hrana jer podnosi visoku temperaturu). Takve vrećice možete kupiti u skoro svakom bolje opskrbljenom marketu. Plastika od koje su načinjene Cooking Bgas najčešći je dio ambalaže gotovih ili polugotovih inudstrijskih jela koja se dovršavaju u pećnici bez vađenja iz ambalaže.

trigon.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak