Naučnici razvili 'pametni' inzulin: Dijabetičare bi uskoro moglo čekati veliko olakšanje

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici razvili 'pametni' inzulin: Dijabetičare bi uskoro moglo čekati veliko olakšanje

Naučnici su razvili "pametni" inzulin koji reaguje na promjene nivoa šećera u krvi u realnom vremenu, što bi moglo napraviti revoluciju u liječenju miliona ljudi s dijabetesom tipa 1 širom svijeta.

Pacijenti sada sami sebi moraju dati sintetički inzulin do deset puta dnevno da bi preživjeli, piše Guardian, prenosi Tanjug.

Konstantna fluktuacija između visokog i niskog nivoa šećera u krvi može rezultirati kratkoročnim, ali i dugoročnim zdravstvenim problemima, a borba da se nivoi održe stabilnim utječe i na mentalno zdravlje.

Oglasila se CIA povodom situacije u regiji Kursk: "Ovo će biti teško vrijeme za Ruse"

Naučnici iz SAD-a, Australije i Kine su našli rješenje koje oponaša prirodni odgovor tijela na promjene nivoa šećera u krvi i reaguje trenutno u realnom vremenu.

Novi glukozno responzivni inzulin (GRI) postaje aktivan samo kada je prisutan određeni nivo šećera u krvi kako bi se spriječila hiperglikemija (visok nivo šećera u krvi), a zatim ponovno postaje neaktivan kada nivo padne ispod određene tačke, izbjegavajući hipoglikemiju (nizak nivo šećera u krvi).

Zbog toga će u budućnosti pacijentima, možda, trebati inzulin samo jednom sedmično, smatraju stručnjaci, piše Al Jazeera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak