Naučnici otkrili: Ovo je program za pranje odjeće koji troši najviše vode, a time i struje

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili: Ovo je program za pranje odjeće koji troši najviše vode, a time i struje

Mašina za veš jedan je od najvažnijih kućanskih aparata. Ubacite prljavu odjeću u bubanj, dodajte deterdžent, ulijte omekšivač i postavite odgovarajući program i vaša odjeća je čista. Nažalost, mnogi od nas biraju program koji troši veliku količinu vode.

Standardne mašine za veš nude nekoliko različitih programa prilagođenih drugim vrstama tkanina. Svaku od njih karakteriziraju različite postavke temperature i ciklusi centrifuge, koji izravno utječu na potrošnju energije — što je veća centrifuga, to je veća potrošnja električne energije, slično višim temperaturama, piše essanews.

Većina nas koristi dva ili tri programa. Jedan od najčešće biranih je onaj za pranje posteljine i peškira, jer ih je zbog higijene potrebno prati na najvišoj temperaturi. Još jedan popularan program namijenjen je za tamne tkanine, nakon čega slijedi osjetljivo pranje. Moglo bi se činiti da potonji koristi najviše vode. Ispostavilo se da je sasvim drugačije.

Sarajke oduševile: Česma ispred Gazi Husrev-begove džamije blista zahvaljujući njihovoj inicijativi

Prema pisanju na portalu naučnici sa Univerziteta Newcastle dokazali su da program osjetljivog pranja troši najviše vode i energije. Istraživanje je pokazalo da se do 1,4 miliona mikrovlakana oslobađa iz poliesterskih tkanina tokom osjetljivog pranja.

Za usporedbu, tokom korištenja standardnog programa pranja pamuka oslobađa se oko 800.000 mikrovlakana. Velika količina vlakana povezana je sa znatno većom potrošnjom vode, a time i električne energije, piše Dom i dizajn.

Tkanine poput pamuka, poliestera, najlona i ​​lana i muslina mogu se prati na temperaturama od 40 stepeni, što smanjuje rizik od oštećenja ili skupljanja materijala. Međutim, stručnjaci upozoravaju da se ne pere na ovoj temperaturi jer mašina za veš namještena na 40 stepeni koristi duplo više energije od one namještene na 30

Perite odjeću na 30, a peškire i posteljinu na 60 stepeni kako biste uštedjeli struju i vodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak