Naučnici odgovaraju treba li popiti antibiotike do kraja

Radiosarajevo.ba
Naučnici odgovaraju treba li popiti antibiotike do kraja
Kada vam doktori prepišu antibiotike, uvijek vas napominju da ih popijete do kraja, čak i kada se simptomi bolesti povuku.

A s vremenom se pojavila i teorija da nekonzumiranje antibiotika do kraja propisane doze utječe na antibiotsku rezistenciju.

Ipak, u analizi grupe britanskih istraživača objavljenoj u medicinskom žurnalu BMJ navodi se da upravo završetak doze može utjecati na rast rezistencije, jer može dovesti do pretjerane upotrebe ove vrste lijekova.

Doktori i dalje preporučuju oprez, jer se radi tek o jednom istraživanju, te još uvijek nisu voljni promijeniti standardne savjete o doziranju. Potrebne su nove studije kako bi se potvrdile ove teze.

"Ne govorimo da pacijenti trebaju prekinuti s antibioticima kada osjete da im više ne trebaju, odnosno da ignoriraju ljekarske savjete. U naučnom svijetu uvriježeno je mišljenje da se antibiotici previše koriste i želimo to promijeniti", kazao je profesor i koautor studije Tim Peto, prenosi CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak