Napravite ovo i uvenule hortenzije se ‘vraćaju u život‘ u samo nekoliko sati

1
Radiosarajevo.ba
Napravite ovo i uvenule hortenzije se ‘vraćaju u život‘ u samo nekoliko sati

Hortenzija, višegodišnja biljka divnog zelenog lišća i raskošnih cvjetova različitih boja, od ružičaste, plave, ljubičaste i bijele do crvenkaste, mnogima je prvi izbor za ukrašavanje dvorišta, a može se koristiti i za predivna živa ograda.

Mogu se saditi tokom cijele godine, no najbolje je u proljeće ili jesen kada su vremenski uvjeti manje ekstremni. Cvatu do kraja ljeta, a posebno je zanimljivo što jednostavnom metodom možete promijeniti i boju cvjetova. No, usljed sušnih perioda i toplinskih valova, njezini prekrasni cvjetovi vrlo brzo mogu uvenuti i posušiti se, posebnice ako su na izravnoj sunčevoj svjetlosti. No, to ne znači da je biljka izgubljena.

Stručnjaci iz male lokalne obiteljske cvjećarnice, smještene u Vaughanu, Ontario, uvjeravaju da se uvenula hortenzija može ‘oživjeti‘ u svega nekoliko sati. Naime, na svojim društvenim mrežama podijelili su savjet s jednostavnom metodom njezina zalijevanja, pojašnjavajući kako nije neuobičajeno da hortenzija, u kratkim pauzama između zalijevanja ili uslijed velikih vrućina, izgleda dehidrirano i beživotno. Istaknuli su kako je riječ o biljci koja zahtijeva vlagu, a mnogi se je pogrešno odmah rješavaju, ne znajući da se "gotovo uvijek mogu vratiti u život".

Mioković čestitao MUP-u KS na brzom pronalasku i privođenju osumnjičenog za ubistvo u Sarajevu

"Često čujem da mnogi ljudi, čak i kad zalijevaju biljku, ne postižu rezultat ili im treba puno vremena. Pokazat ću vam kako to možete preokrenuti u samo nekoliko sati", navodi stručnjakinja u objavljenom videu. Za primjer je uzela hortenzije posađenu u tegli.

Istaknula je kako se u posudi može primijetiti posušena zemlja i korijen biljke te dodala kako takva zrakom zasićena zemlja, ako se zalijeva s vrha, nije u stanju apsorbirati vlagu te će voda jednostavno teći oko osušenih gruda zemlje te iscuriti iz tegle. Umjesto toga, predložila je tehniku uranjanje biljke.

Ovo cvijeće je zapalilo društvene mreže: Pogledajte kako ga je ova žena uklopila u svoj vrt

Pripremila je toplu vodu te dodala kako je temperatura katalizator bioloških procesa, što će značajno ubrzati hidrataciju.

"Temperatura vode je vrlo važna; ne smije biti prevruća, ali mora biti podnošljiva za vašu ruku. Vrlo vruća voda može oštetiti isušeno korijenje. Zatim cijeli grm temeljito poprskajte vodom kako biste zaustavili isparavanje vlage s površine lišća", rekla je.

Zagrijavanje korijenja odozdo i zaustavljanje isparavanja odozgo, dodala je, može se postići i stavljanjem hortenzije u hladniju prostoriju, s temperaturom od 5 do 10 °C.

Postavila je i ubrzani ‘time-lapse‘ video koji je pokazao kako se njezina biljka ‘vraća u život‘ u nekoliko sati. Ipak, neki od cvjetova nisu se vratili u život pa je preporučila njihovo uklanjanje kako bi se izbjegle bakterijske i gljivične infekcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak