Napravite hljeb s heljdinim brašnom i sjemenkama
U posljednje vrijeme sve je više kritika na račun pretjerane konzumacije hljeba, pogotovo ako je riječ o bijelom hljebu. Zato pripremite hljeb koji je mnogo zdraviji.
Sastojci
250 g raženog brašna
250 g heljdinog brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike maslinovog ulja
po želji sjemenke suncokreta, lana, susama
500 ml mlake vode
morska so
Priprema
Pomiješati suhe sastojke, dodati ulje i vodu. Vodu postepeno dodavati vodeći računa da tijesto ne bude previše meko. Ponekad je potrebno manje vode, jer sve zavisi od kvaliteta brašna. Formirati željeni oblik, ostaviti da odstoji oko pola sata, a zatim staviti da se peče. Hljeb staviti u prethodno zagrijanu rernu i peći na 180C 45 min.
Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.