Namirnica koja rješava problem sa apnejom: Sigurno se nalazi u vašoj kuhinji
Utvrđeno je da ljudi koji redovno jedu mliječne proizvode imaju 28 posto manji rizik od apneje u snu – zatvaranja grla – što uzrokuje jako hrkanje.
Istraživači su povezali veći unos sa smanjenom vjerovatnoćom razvoja poremećaja.
Tvrdili su da nije posvećeno dovoljno pažnje povezanosti s ishranom, pišući u časopisu Sleep Medicine: "Ovaj odnos može biti presudan." Hrkačima je ranije savjetovano da izbjegavaju mliječne proizvode, uključujući sir, prije spavanja.
La Liga | Barcelona nije dopustila novi kiks. Mallorcu "častila" s pet golova
Istraživanje na 400.000 Britanaca koju su proveli boffins sa kineskog univerziteta Chengdu otkrila je 20 načina na koje sir može smanjiti rizik od apneje u snu. To uključuje povećanje testosterona i snižavanje krvnog pritiska.
Nedavno istraživanje je takođe pokazalo da ljudi sa najzdravijom ishranom imaju skoro petinu manje šanse za razvoj apneje u snu od onih koji su jeli najmanje zelenila.
Dr Yohannes Melaku, sa Univerziteta Flinders, rekao je: "Može biti da zdrava ishrana zasnovana na biljci smanjuje upale i gojaznost – ključne faktore u riziku od opstruktivne apneje u snu.
"Ovi rezultati naglašavaju važnost kvalitete naše prehrane u upravljanju rizikom od opstruktivne apneje u snu." Apneja u snu je kada vam prestane disanje jer vam se disajni putevi blokiraju dok spavate, piše The Sun.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.