Najfinije krofne koje možete zamisliti: S ovim receptom uvijek ispadnu savršene
U nastavku vam donosimo jedini recept koji vam treba za najfinije krofne ikad.
Sastojci:
400 ml mlakog mlijeka
1 kvasac
1 žlica šećera
2 jaja
50 ml ulja
700 g glatkog brašna
1 kašika soli
1 l ulja (za prženje)
50 g šećera u prahu (za posipanje)
namaz po želji
Ogromne saobraćajne gužve u Sarajevu: Izbjegavajte ovaj dio grada
Priprema:
U zdjeli u mlijeku umutite sviježi kvasac i šećer. Dodajte polovicu brašna i sjedinite u glatku smjesu. U maloj zdjelici razmutite jaja i sol te dodajte u smjesu. Dodajte ulje i sve lijepo sjedinite te potom dodajte i drugu polovicu brašna pa sve zajedno umijesite žlicom ili mikserom u gusto i ljepljivo tijesto. Pospite s malo brašna, pokrijte suhom krpom te ostaviti na toplome mjestu da odstoji dok se tijesto ne udvostruči.
Na radnu površinu posutu brašnom istresite tijesto, malo ga premijesite, pospite s malo brašna pa razvaljajte na 1 cm debljine.
Modlicom ili čašom izrežite krugove. Posložite krafne na lim za pečenje posut brašnom pa ih prekrijte čistom krpom na 20 minuta. Ugrijte ulje na srednjoj temperaturi. Krafne stavljajte u ulje tako da ona strana koja je bila na limu za pečenje dolje sada bude gore. Pecite na srednjoj temperaturi u zagrijanom ulju.
Kada porumene, okrenite ih i zapecite i s druge strane. Pri tome na sredini treba ostati bijeli prsten. Iz ulja ih izvadite na kuhinjski papir kako bi se upio višak masnoće. Još vruće krofne pospite šećerom u prahu ili napunite po želji.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.