Najbolji recept za krofne: Ako ste i početnik, ništa ne brinite - postoji trik
Vikend je pred nama, a ako vam se jede nešto slatko, preporučujemo vam da napravite mekane krofne.
Slatki simbol poslastica su krafne. Slastica za koje originalni recept ne postoji, jer svaka domaćica ljubomorno čuva trikove koje njihove čine najboljima.
Mi vam donosimo recept koji garantira najsočnije krafne bez upijanja masnoće.
Intervju | Adelisa Saračević, mezzosopranistica: "Lik Grubače je bio motivacija za pripremu opere"
Potrebno je:
15 gr kvasca
1 kašičica šećera
2 jaja
200 ml mlijeka
2 kašike ulja
450 gr brašna
malo soli
ulje
1 vanilin
šećer u prahu
Priprema:
Izmrviti kvasac, dodati šečer i sipati malo mlake vode. Kad zapjeni dodati jaja, mlijeko i malo žicom umutiti. Dodavati brašno i mijesiti da tijesto bude mekše i glatko.
Pokriti da malo poraste. Od pak papira isjeći manje kvadrate. Od tijesta sijeći manje komade 20 gr i praviti loptice među dlanovim.
Ređati na isječene papire, pa pokriti da narastu. U ulju spuštati krofnice zajedno sa papirom i poslije 5 sekundi vaditi papir.
Pržiti na srednjoj temperaturi da porumene sa obje strane. Izvaditi, pa posuti vanilin šećerom i prah šećerom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.