Najbolji recept za domaću pogaču. Iskusna domaćica otkriva kako se pravi
Umjesto da kupujete hljeb u pekarama i tržnim centrima, za koji je najavljeno novo poskupljenje, vrijeme je da se oprobate u pravljenju mekane pogače.
Iskusna kuharnica Jelena Petrović otkriva kako se pravi domaća pogača.
Potrebno je:
Miris bosanske tradicije: Jednostavan recept za ukusne klepe
Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"
2 jaja
30 gr. kvasca
300 ml. mlijeka
100 gr maslaca
50 ml. ulja
so
malo šećera
1 žumance
susam
Priprema:
U malo mlakog mlijeka rastvoriti kvasac sa kašikom, šećera dodati, dva jajeta, ulje. Zatim u ostatak mlijeka dodati brašno, so i zamijesiti srednje tvrdo tijesto.
Ostaviti u vanglici da malo poraste pa ga razviti. Premazati omekšanim maslacom. Urolovati.
Ideja za današnji doručak: Recept za najbrže uštipke (ili peksimete)
Sve redati u podmazani pleh. U sredinu kombinujte šta želite. Ostavite pogaču da malo naraste, pa namažite žumancetom i pospite susamom.
Peći na 200 stepeni 45 minuta. Možete na polovini pečenja smanjiti na 180 stepeni.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.