Najbolja praksa: Kad čistite kuću prvo morate napraviti ovo, inače se uzaludno trudite

0
Radiosarajevo.ba
Najbolja praksa: Kad čistite kuću prvo morate napraviti ovo, inače se uzaludno trudite

Prašina je svuda oko nas: skuplja se na namještaju, zidovima, tepisima, policama, pa čak i sobnim biljkama. Osim što čestice prašine nije ugodno uočiti u domu, ako dospiju u oči, nos, usta ili pluća, mogu predstavljati i zdravstveni problem, što je posebno izraženo kod alergičara.

Brisanje prašine nije kompliciran zadatak, ali ako to radite redovito, a vaš dom postaje sve prašnjaviji i prašnjaviji, možda radite jednu od ključnih pogrešaka.

Brišete li prvo prašinu pa onda usisavate ili obrnuto?

Uživamo u sarajevskom ljetu: Ulice odišu životom, evo kako to izgleda

I brisanje prašine i usisavanje važni su zadaci koji se ne smiju zanemariti. Možda se pitate je li bolje prvo obrisati prašinu ili usisati. Osnovno pravilo je da čišćenje kuće uvijek počinjemo od vrha prema dolje. Stoga je najbolja praksa prvo obrisati prašinu, a zatim usisati. Čišćenjem ovim redoslijedom možete gurnuti prašinu na pod i zatim je lako usisati. To vam daje čišći dom uz manje truda, savjetuje slovenski Dom in Vrt, kako ih citira Dom&Dizajn.

Dakle, započnite brisanjem prašine sa stropnih svjetala i uglova, što je najbolje učiniti vlažnom krpom. Zatim nastavite s policama, pa namještaju i biljkama, a za kraj ostavite usisavanje poda. Neki stručnjaci preporučuju usisavanje dva puta za još bolje rezultate - prije brisanja prašine i još jednom nakon brisanja prašine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak