Na svijetu je između 12 i 30 miliona robova

Radiosarajevo.ba
Na svijetu je između 12 i 30 miliona robova

Prije dvije stotine godina jedan rob je koštao oko 40.000 dolara, a danas njegova cijena iznosi svega oko 90 dolara, što znači da je najniža u istoriji ropstva, tvrdi američki stručnjak za savremeno ropstvo Kevin Bales za CNN, prenosi Blic.rs.

Usljed ogromnog rasta svjetske populacije, naročito u zemljama u razvoju, povećao se i broj ljudi koji se mogu pretvoriti u robove, zbog čega su oni postali jeftina i lako zamjenjiva roba. “Zašto plaćati liječenje ukoliko se razbole - jeftinije je pustiti ih da umru i zamijeniti drugima”, kaže Kevin Bales.

Sociolozi i Međunarodna organizacija za rad procjenjuju da u ovom trenutku širom svijeta postoji između 12 i 30 miliona robova. Prema podacima UN, robova ima svuda. Više od polovina onih koji su primorani da mukotrpno rade nalazi se u Aziji, dok u regionima Latinske Amerike i Bliskog istoka ima po 10% ukupnog broja robova. U subsaharskoj Africi ih ima nešto više od pet posto.

Robovi uglavnom rade u oblastima kao što su prostitucija i masovna proizvodnja. Ima ih i u onim industrijskim sektorima koji se na prvi pogled ne mogu povezati sa ropstvom - u oblasti trgovine kafom i čajem, u industriji za preradu hrane, pa čak i u domenu zdravstva.

Imajući u vidu sve ovo, postoji opravdan razlog da se tokom svakodnevnog života zapitamo da li je robovski rad uključen u proizvodnju predmeta koji držimo u ruci. Ako je vjerovati navedenim podacima, nije isključeno da bi odgovor mogao da bude potvrdan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak