Mnogi prave grešku na samom početku: Znate li kako se pravilno sprema turska kafa?
Prvo i osnovno, za dobru tursku kafu potrebna je kvalitetna mješavina, i zato nemojte da štedite na njoj - pijete je iz zadovoljstva, a ne iz prijeke potrebe!
Drugo, malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da prokuha! U džezvi se voda zagrijava do tik pred ključanje, pa se sklanja s ringle.
Dio vode odljeva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu), piše Kurir...
Ovo zanimanje je najbolje plaćeno u susjedstvu BiH: Mjesečna bruto plaća veća je od 6.000 KM
Promiješajte da nema grudvica, pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite s vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili.
Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.
Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!
Očistite staklo na rerni bez spužve i ribanja: Treba vam samo jedna 'sitnica'
Osnovne greške kod pripreme kafe:
- Previše miješanja ubija ukus;
- Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava pjenu i mijenja ukus kafe;
- Miješanje nakon što je kafa zakuhana, provrela i sklonjena s ringle također će izmijeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;
- Ako se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, prije dodavanja i zakuhavanja kafe.
Probajte i sami ćete se uvjeriti koliko je ukus drugačiji - bolji!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.