Malo drugačiji recept: Napravite slatke tacose sa sirom i borovnicama

0
Radiosarajevo.ba
Malo drugačiji recept: Napravite slatke tacose sa sirom i borovnicama

Tacosi s kremom od sira i borovnicama spajaju hrskave tortilje s kremastom slatkoćom jednostavnog punjenjem od sira i preljevom od borovnica.

Ovaj preukusni desert koristi jednostavne sastojke za stvaranje jedinstvenog užitka te nečeg novog i posebnog. Recept je podijelila food blogerica @houseofnasheats. Uživajte! 

Sastojci:

  • 5 tortilja
  • ulje za prženje
  • 115 g maslaca, otopljenog
  • 200 g šećera
  • 1 kašika mljevenog cimeta

Krema od sira: 

SIPA vrši pretrese prostorija FUP-a u Sarajevu

  • 225 g punomasnog krem sira, sobne temperature
  • 30 g šećera u prahu
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 360 ml vrhnja za šlag

Preljev od borovnica:  

  • 500 g svježih ili smrznutih borovnica
  • 150 g šećera
  • 30 g kukuruznog škroba
  • 120 ml vode
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašičica limunove korice (po želji)
  • 1 prstohvat soli
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije (po želji)

Priprema: 

Kalupom za kekse ili čašom promjera oko 10 cm izrežite 16 krugova iz tortilja. Viljuškom izbodite tortilje po cijeloj površini kako biste spriječili njihovo napuhavanje i stvaranje mjehurića zraka prilikom prženja.

U veliki i duboki lonac postavljen na srednje jaku vatru ulijte ulje, uzmite tortilju i presavijte je na pola. Uhvatite vrh tortilje hvataljkama s dugom drškom i pažljivo uronite tortilju u vruće ulje na oko minutu ili dok ne postane hrskava i zlatno smeđa. Prženu tortilju stavite na rešetku za tacos kako bi zadržala savijeni oblik nakon što se ohladi.

Kada su tortilje tacosa dovoljno ohlađene da se njima može rukovati, premažite ih iznutra i izvana otopljenim maslacem. U manju posudu dodajte šećer i cimet i dobro promiješajte da se sjedini. Uvaljajte tortilje, iznutra i izvana, u cimet i šećer, otresajući sav višak. Ostavite sa strane da se potpuno ohladi dok pravite punjenje.

U veliku zdjelu dodajte krem sir, šećer u prahu i ekstrakt vanilije. Dobro izmiksajte da se sjedini, a zatim ulijte vrhnje za šlag i ponovno tucite dok smjesa ne postane vrlo gusta i zadrži svoj oblik. Premjestite punjenje u vrećicu s otvorenim zvjezdastim nastavkom. U ohlađene tortilje unesite punjenje od sira, piše Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak