Ljetni 'problemi': Uklonite mrlje od kreme za sunčanje s odjeće pomoću ovog sastojka

0
Radiosarajevo.ba
Ljetni 'problemi': Uklonite mrlje od kreme za sunčanje s odjeće pomoću ovog sastojka

Svakome se dogodilo da mu krema za sunčanje kapne na odjeću ili ostavi ružan trag kada se tkanina priljubi uz tijelo dok krema nije do kraja upijena u kožu.

Nužna je za zaštitu od UV zračenja, ali može ostaviti tvrdokorne mrlje koji izgledaju poput hrđe zbog hemikalije koja se zove avobenzon. Često takve mrlje ne nestaju u običnom pranju u veš mašini. Evo kako da ih se riješite uz pomoć sastojka koji svi imamo kod kuće.

Isperite područje na kojem je mrlja hladnom vodom. Nanesite na nju alkoholno sirće i  ostavite da odstoji najmanje osam sati ili preko noći. Nakon toga operite u veš mašini uobičajenim deterdžentom i, po mogućnosti, stavite da se suši na otvorenom jer će UV zrake dodatno posvijetliti i izbijeliti sve mrlje.

Najnovija informacija: Evo kakva je izlaznost na izborima do 11 sati

Sirće je odlično rješenje i za mrlje od znoja, koje su za očekivati na ljetnim vrućinama. Potopite umrljano područje u 50/50 otopinu bijelog sirćeta i vode na nekoliko sati. Sirće će ubiti bakterije u tkanini, razgraditi naslage znoja i ukloniti miris, piše D&D.

Zatim operite odjevni predmet uobičajenim deterdžentom za pranje veša. Enzimi u deterdžentu pomažu u daljnjoj razgradnji molekula znoja, ostavljajući vašu odjeću svježom i čistom. Ostavite da se suši na sunčevoj svjetlosti kako biste dodatno uklonili žute mrlje s bijelih košulja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak