Ljetne dileme: Kada je najbolje vrijeme za zalijevanje biljaka?

1
Radiosarajevo.ba
Ljetne dileme: Kada je najbolje vrijeme za zalijevanje biljaka?

Kada su vani ovako visoke temperature, vruće je i sparno čak i preko noći, postavlja se pitanje - kada zalijevati vrt? Ujutro ili navečer? Među vrtlarima postoje različita razmišljanja koji je ispravan odgovor na ovo pitanje, a neki se kunu u zalijevanje toplom vodom.

Kada temperature pređu 20 stepeni Celzija, biljke na balkonu i u vrtu trebaju redovnodobivati vodu jer će se u protivnom osušiti.

Iz njihovih malih teglica vlaga na visokoj temperaturi ubrzano upija i za dan, dva će se osušiti ako ne interveniramo, čak i vrlo otporne sorte koje ne traže previše njege.

Zoran Zekić pred revanš s Aktobeom: "Volio bih reći da smo favoriti, ali nismo"

Biljke koje su u vrtu, posađene u tlo, u nešto su povoljnijoj situaciji jer im je korijen dublje (barem nekim sortama), a vlaga iz zemlje sporije nestaje - posebno ako oko svake biljke stavimo sloj malča od slame ili kore drveta.

Iskusni vlasnici biljaka znaju da ipak svoje ljubimice treba u ovo doba godine zalijevati svakodnevno i čine to, ujutro ili naveče. Obje opcije su "legalne", ali ipak  postoji li razlika između zalijevanja biljaka ujutro i zalijevanja poslijepodne. I jedna je sigrno bolja. 

Stručnjaci kažu da je večer loše vrijeme za zalijevanje. Također objašnjavaju da je biljke najbolje zalijevati između tri i četiri sata ujutro kad je tlo najhladnije.

Ovaj trik će mnogim vrtlarima olakšati život: Uradite ovo i vaše biljke će biti zadovoljne

Naravno da ne morate naviti alarm kako bi zalili cvijeće prije zore, ali prvi jutarnji koraci trebali bi vas odvesti prema vašim biljaka, kad god da ustaješ, piše miss7.

Naime, zemlja je tada još hladna te bolje prima vodu. Ako biljke zalijevate navečer ili – još gore – kad je zemlja jako vruća, voda će brzo isparavati te će biljke ostati uskraćene za prijeko potrebnu tekućinu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak