Lijekovi na prazan želudac: Evo koji se piju prije, a koji poslije jela

0
Radiosarajevo.ba
Lijekovi na prazan želudac: Evo koji se piju prije, a koji poslije jela

Kod lijekova koji se uzimaju oralno pacijenti obično pitaju trebaju li uzimati lijek prije ili poslije jela. Ima lijekova kod kojih to nije važno pa se uzimaju neovisno o obroku.

Ali neki lijekovi imaju veću efektivnost kada se uzimaju na prazan želudac (većina antibiotika, preparati željeza i sl.), dok recimo oralni hipoglikemici (lijekovi za smanjenje šećera u krvi) najbolje djeluju ako se uzimaju uz obrok.

Lijekovi često negativno djeluju na sluznicu probavnog trakta, a mogu uzrokovati i ozbiljnije komplikacije kao što su krvarenja i perforacije.

Gužve na granicama BiH: Evo gdje vozači najduže čekaju

To se prije svega odnosi na skupinu nesteroidnih antireumatika (NSAR), lijekova koji se vrlo često koriste protiv bolova i kupuju se u apotekama bez propisanog recepta, piše Živim.

Takve lijekove treba uzimati poslije obroka, a ljudi osjetljivijeg želuca trebaju ih izbjegavati, odnosno posavjetovati se s doktorom ili farmaceutom i odabrati najmanje štetne.

Svaki lijek, i onaj koji je propisao doktor na recept i bez recepta koji se koristi za samoliječenje, treba uzimati prema uputi koju dobijete od doktora ili farmaceuta ili prema uputstvu u pakiranju.

Arhiv: Ilustracija / Apoteka

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak