Ležerni stav i ignorisanje simptoma ga koštali života: Njegova žena dijeli važnu poruku

0
Radiosarajevo.ba
Ležerni stav i ignorisanje simptoma ga koštali života: Njegova žena dijeli važnu poruku

Muškarac iz Newcastlea u Engleskoj umro je od raka samo tri mjeseca nakon što je pogrešno povjerovao da je njegov bol u trbuhu znak starenja.

Dave Smith je više od godinu dana patio od bolova u trbuhu i promjena u pražnjenju crijeva prije nego što je pristao posjetiti liječnika 2023. Ali testovi su pokazali da nije imao bolest koja bi utjecala na njegova crijeva, piše Daily Mail.

Tek u siječnju, kada se 58-godišnjak iznenada probudio usred noći strahujući da proživljava srčani udar, testovi su pokazali da ima više tumora na jetri i gušterači.

Od filmskih projekcija do večernjih šetnji: Prošetajte s nama sarajevskim ulicama

Supruga Rachael koja je gledala svoju "srodnu dušu" dok je on udisao posljednji dah nakon tromjesečne borbe s rakom, rekla je da ga je suprugov "ležerni stav" prema svom zdravlju koštao života.

Prije otprilike dvije i pol godine, Rachael je primijetila "promjene" u Daveovom pražnjenju crijeva, s obzirom da je stolica postala svijetlija i jako je smrdjelo."U početku smo se tome smijali jer kad god bi otišao na WC, smrdio bi do te mjere da bi mi postalo mučno", rekla je.

Odmorite vaš organizam: Ovih pet namirnica su lako provarljive i pomoći će kada se osjećate loše

Rachael je kasnije primijetila i fizičke promjene na suprugu, a Dave se i dalje žalio na probavne smetnje, prenosi Jutarnji.

'Između nas je bila razlika od 23 godine, ali on je izgledao vrlo mladoliko', dodala je.'

'Onda sam tijekom prošle godine stvarno počela primjećivati ​​da jednostavno izgleda starije.'

Dave nije bio kod doktora sve do maja 2023., kada je otišao na zdravstveni pregled za starije od 50 godina, godinu dana nakon što je prvi put imao problema s probavom.

Testovi su potvrdili da nema rak crijeva, ali Rachael je bila šokirana nakon što su liječnici otkrili da je u preddijabetesu, s obzirom da je bio u dobroj formi.

Zvona za uzbunu uključila su se kada je Dave, koji je inače imao veliki apetit, prestao jesti obroke do kraja, čak i svoja omiljena jela.

Onkolog kaže da je 'svaki novi pacijent' u njegovoj klinici mlađi od 45 godina: Krivi jednu stvar

Dave je pristao posjetiti drugog doktora koji je rekao da vjerojatno ima divertikulitis, stanje koje može uzrokovati bolove u trbuhu i obično pogađa ljude kako stare.

U januaru se probudio usred noći i rekao: "U agoniji sam – osjećam se kao da imam srčani udar", ispričala je.

Dave je hitno prevezen na hitnu pomoć gdje su liječnici isprva vjerovali da je to zbog žučnih kamenaca, ali ultrazvuk je pokazao kvržicu u blizini Daveove jetre, a CT je kasnije potvrdio da ima lezije na gušterači. Ispostavilo se da je Dave imao više tumora na jetri i gušterači koji su mu pritiskali žučne kanale i sprječavali njegovu jetru da filtrira bilirubin, otpadni produkt za koji se zna da uzrokuje žuticu.

Daveovo stanje se brzo pogoršalo i tokom sljedeća dva mjeseca njegova težina je pala sa 79 kg na 54.

Daveu je ponuđena kemoterapija, ali je odbio nakon što mu je rečeno da je njegovo stanje teško i da ako još izgubi na težini, neće imati pravo na nju. Otpušten je krajem aprila i proveo je posljednje tjedne kod kuće s Rachael.

"Rekao je da želi umrijeti kod kuće sa mnom uz njega", rekla je Rachael kroz suze.

Na pitanje kakav savjet ima za druge ljude koji su u opasnosti od razvoja raka gušterače, Rachael je rekla: 'Shvatite svoje zdravlje ozbiljno i budite zagovornik vlastitog zdravlja.

Stvarno mrzim kada ljudi kažu da je rak gušterače tihi ubica', kazala je Rachael.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak