Klokan-metoda spašava prerano rođene bebe

Radiosarajevo.ba
Klokan-metoda spašava prerano rođene bebe

Alarmantan broj novorođenčadi umire svaki dan u Africi. Jedan liječnički tim u Senegalu koristi niskobudžetnu prirodnu metodu kako bi održali na životu bebe koje su prerano rođene. Za bebe koje teže je malo više od jednog kilograma su potrebni inkubatori, ali oni se rijetko mogu naći u Senegalu, a bolnička njega je skupa za mnoge obitelji.

Ali klokan metoda, prvi put isprobana u Columbiji, pomaže spašavanju života. Doktor Ousmane Ndiaye u januaru je predstavio ovu metodu u Senegalu kao dio UNICEF-ovog programa, i do sada su sva novorođenčad su preživjela.

"Cilj klokan ili koža-na-kožu metode je održavati temperaturu novorođenčeta. Metoda je inspirirana klokanima, životinjama koje rađaju jako malu mladunčad, ili kako se to još zove ličinke, nakon 30 dana trudnoće. Dakle, klokani su predodređeni da rađaju preuranjeno. ", tvrdi doktor

Jedno od 20 novorođenih umire u Zapadnoj i Središnjoj Africi. Ovi problemi se događaju zbog premale težine beba koje su rođene prerano i majki koje boluju od malarije, anemije i neishranjenosti. Sve u svemu, Afrika ima najveću smrtnost novorođenčadi u svijetu. Inkubatore je teško održavati i većina klinika je bez njih. Ndiyae smatra da je majčina toplina efikasnija od mašine, a i besplatno je.

"Najvažnija beneficija od klokan metode je privrženost koju bebe dobiju s majkama, a koje ne mogu dobiti u inkubatoru. I važno je jer majke aktivno sudjeluju u procesu ozdravljenja. U stvarnom svijetu, majka i jeste ta koja se brine za novorođenče. Ovo je jako bitno, a studije pokazuju da djeca koja odrastaju uz majčine dodire su manje stresna i razvijaju se bolje.", govori doktor Ndyiae.

Majke drže svoju umotanu djecu uz svoja gola prsa cijeli dan. Noću djeca spavaju uz njih. Ne samo da se ovom metodom održava temperatura djetetu, nego i otkucaji majčina srca održavaju otkucaje bebinog srca.

Koumba Gueye, čije je treće dijete rođeno mjesec i pol ranije, se začudila ovoj metodi. Sada kaže da joj je ova metoda sačuvala život sinu. Ona govori: "Jako sam se bojala kada se rodio. Bio je tako malen da sam se pitala da li će preživjeti uopće. Sada kada ga vidim kao raste optimističnija sam. Nikako ga ne ispuštam iz ruku. "

Ndyiae kaže da većina majki dolaze u kliniku zabrinute za svoju djecu i skeptične oko metode. Ali kada pogledaju okolo drugu djecu kako napreduju, postaju sigurnije. Veoma su zadovoljne kako njihova djeca rastu.

Ndyiae kaže da imaju plan da se ova metoda koristi širom cijele države Senegal. Ali ključno je kako kaže da žene metodu prenose jedna drugoj prepričavanjem svog zadovoljstva.

voanews.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak