Kina: Zbog neisplaćenih plata drže šefa kao taoca

Radiosarajevo.ba
Kina: Zbog neisplaćenih plata drže šefa kao taoca

Ljutiti radnici tvornice medicinske opreme u sjevernom predgrađu Pekinga već pet dana za taoca drže svog direktora, američkog državljanina Chipa Starnesa. Kako javlja CBS News, ovaj je slučaj ilustracija sve većih napetosti na kineskom tržištu rada.

Oko 100 zaposlenika Starnesu ne dozvoljava izlazak iz tvorničkog dvorišta, a prema njegovim riječima, ne daju mu spavati. Stalno mu u ured usmjeravaju zraku velikog reflektora te mu često lupaju po prozorskom staklu.

Do napetosti je došlo jer firma radnicima navodno već dva mjeseca ne isplaćuje plate, koje u prosjeku iznose oko 290 KM, piše Dnevnik.hr.

Nedavno je iz pogona za proizvodnju plastike, koji se seli u Indiju, otpušteno 30 radnika, kojima su ponuđene izdašne otpremnine. Preostali zaposlenici su odmah počeli strahovati da će se i njihov pogon preseliti u Indiju pa traže garanciju da će i oni dobiti iste otpremnine te, naravno, traže neisplaćene plate.

U prostorijama tvrtke očekuju se advokati koji bi trebali pomoći u pregovorima sa Starnesom. On insistira da pogon nastavlja s radom i da novih otkaza ne bi trebalo biti. U izjavi za CBS rekao je kako bi vjerojatno mogao preskočiti tvorničku ogradu i pobjeći, ali je napomenuo i da se u tvornici osjeća poput životinje u kavezu. O bijegu zasad ne razmišlja jer smatra da bi time radnicima poslao pogrešnu poruku.

Predstavnici sindikata odbacuju interpretaciju da Starnesa drže za taoca. 'Ne možemo mi žene našeg šefa držati za taoca... Mi samo pregovaramo. On nam nije dao platu', kazala je Gao Ping, koja u tvornici radi posljednjih šest godina.

Proteklih su se godina, s naglim razvojem kineske ekonomije, plate tamošnjih radnika bile u relativnom porastu. S druge strane, mnogi su suočeni s beskrupuloznošću tržišta kada dođe do krize poslovanja, s obzirom da je zakonska zaštita radnika pred otkazom gotovo nikakva.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak