Kako spremiti povrće na roštilju: Paprike, tikvice, paradajz, gljive, patlidžan

0
Radiosarajevo.ba
Kako spremiti povrće na roštilju: Paprike, tikvice, paradajz, gljive, patlidžan

Roštiljanje ne mora nužno značiti prejedanje, nezdravu hranu i obilje kalorija. Roštilj može biti ukusan i zdrav obrok. Dok većina na spomen roštilja pomisli na slasne ćevapčiće i ražnjiće, mi predlažemo povrće. Ono je ukusno, niskokalorično i za njegovu pripremu nije potrebno mnogo vremena.

Prije pečenja, povrće premažite maslinovim uljem i lagano posolite i popaprite, a nakon pečenja pospite sjeckanim bosiljkom, peršinom, origanom ili ružmarinom. U nastavku donosimo savjete kako najbolje pripremiti najpoznatije vrste povrća, prenosi 24sata.hr.

Pradajz i parike

Paradajz se sprema izuzetno brzo. Jedan od najvažnijih njezinih sastojaka je likopen, koji dobro podnosi termičku obradu pa će se zadržati i nakon pečenja. Likopen je bitan za naš organizam, jer nas štiti od bolesti srca i krvožilnog sustava. Presjeci paradajz na pola ili deblje ploške te peci do tri minute.

Stanje polena u BiH: Važne informacije za alergične

Papriku možeš prerezati na pola po dužini, te sa svake strane peći po pet minuta. Ako želiš biti kreativnija, komade paprike stavi na štap za ražnjiće i peci sa svake strane tri do pet minuta. Paprike imaju dosta vitamina C, koji je važan jer povećava otpornost organizma prema virusnim i bakterijskim infekcijama, uključujući i alergije. Iako vitamin C ne trpi termičku obradu, poslije kratkog pečenja, određena količina će se ipak zadržati.

Gljive na roštilju

Gljive, iako ne pripadaju u skupinu povrća, pripremljene na roštilju imaju odličan okus. Odsjeci im stabljiku i stavi klobuk izravno na roštilj, pa peci osam do deset minuta sa svake strane. Gljive su niskokalorična hrana i sadrže dosta vitamina B i proteina. Vitamin B je neophodan za normalno funkcioniranje organizma.

Tikvice prepolovi i svaku polovicu peci s obje strane pet minuta. Možeš staviti veće komade na štap za ražnjiće ili pak izrezati na kolutiće. Tikvice sadrže dosta kalija koji bitno utječe na rad srčanog mišića i na podražljivost cijeloga mišićnog i živčanoga sustava.

Patlidžan se siječe na polovice i svaka se polovica peče s obje strane po pet minuta. Ima izuzetno malo kalorija, a visok sadržaj biljnih vlakana, pa nam olakšava probavu i pročišćava organizam. Kako ti se ne bi dogodilo da patlidžan bude gorak, posoli ga prije roštiljanja i ostavi da odstoji 30 minuta. Sol će iz njega izvući gorčinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak