Kako prepoznati da li je meso pokvareno

Radiosarajevo.ba
Kako prepoznati da li je meso pokvareno
Bilo da su u pitanju odresci, ražnjići, faširano meso za ćevape, pljeskavice... bitno je da znate prepoznati da li je meso koje kupujete pokvareno.

Jarka crvena boja često može prevariti, no siguran pokazatelj je sigurno neugodan miris mesa. 

Ali, idemo ispočetka. 

Kada birate meso, prvo što trebate uraditi jeste pogledati datum proizvodnje/rok valjanosti mesa. 

Boja mesa, kako smo već spomenuli, može prevariti. Svijetlo crvena bojane znači da je meso svježe, niti tamnija boja ne znači da je meso pokvareno. Boja ovisi o izloženosti kisiku, ali i toplini i svjetlu u prodavnici.

Pomirišite meso, to je sigurno najbolji pokazatelj. Ukoliko miriše neugodno, nije dobro za jelo, ma koliko da vam izgleda svježe.

Ako meso ima sluzavu teksturu, to vjerovatno znači da su se bakterije počele množiti na površini.

A šta je s mesom ispod folije?

Prodavnice mogu imati različite dane prispijeća svježe robe, stoga je najbolje saznati informaciju iz pouzdanih lokalnih izvora.  

Držite se rubova trgovine gdje se obično nalaze svježi proizvodi kao što su voće i povrće, te svježa riba i meso. Pakirano meso ne kupujte ako je rok trajanja blizu isteka. 

Zanimljivo da se piletina, govedina i neki plodovi mora pakiraju u ambalažu od stiro-pjene. Ispod mesa se nalazi podloga koja upija tekućinu koja izlazi iz njega. Imajte na umu da je višak tekućine pokazatelj starosti. 

Ako se meso na polici nalazi već neko vrijeme, tekućina ipak ne mora biti vidljiva jer je upija podloga koja se nalazi u ambalaži. Kako onda otkriti skrivenu tekućinu? Stisnite prstima meso, ako je tekućina ispod, pokazat će se sa strane. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak