Kako kvalitetno obrezati vrt? Stručnjakinja pojasnila kako i šta sjeći da bi biljke bile zdravije

1
Radiosarajevo.ba
Kako kvalitetno obrezati vrt? Stručnjakinja pojasnila kako i šta sjeći da bi biljke bile zdravije

Rezidba je ključni vrtlarski posao koji se obavlja tokom cijele godine, ovisno o tome što treba orezati.

Prema riječima stručnjaka, hortenzije, glicinije i ruže su biljke koje se mogu orezivati ​​ovog mjeseca za održavanje zdravog cvjetnog ljetnog vrta.

Započnite obrezivanjem hortenzija uklanjanjem rascvjetanih cvjetova kako biste potaknuli novo cvijeće, rekla je Nadezhda Yaneva, stručnjakinja za vrtlarstvo i biljke u Fantastic Gardeners za Express.co.uk.

Bh. judistkinja Anđela Samardžić uspješno operisana na KCUS-u

Gliciniju također možete orezati tako da izrežete oštre zelene izdanke na oko pet ili šest listova kako biste pospješili bolje cvjetanje sljedeće godine.

Kada je riječ o ružama, stručnjakinja je preporučila da uklonite sve mrtve cvjetove s ruža koje stalno cvjetaju kako bi izrasli novi cvjetovi i da se obavezno oreže malo iznad lisnog čvora.

Priča o čudesnoj biljci koju zovu 'malo sunce': Čuva i ljepotu i zdravlje

Što se tiče klematisa za sorte koje kasno cvjetaju, obrežite ih kako biste uklonili mrtve ili slabe izrasline, dodaje.

Razmotrite i zeljaste trajnice poput lavande, lagano ih orezujte nakon cvatnje kako biste održali oblik i potaknuli grmolik rast.

Penjačice i vinova loza također su "ključni" za julsko orezivanje.

Ovo su biljke koje mogu preživjeti hladnoću klima uređaja

Obrežite bočne izdanke vinove loze na otprilike pet listova kako biste koncentrirali energiju biljke na proizvodnju ploda.

Osim toga, stablima jabuka i krušaka potrebna je ljetna rezidba kako bi se ograničio rast i poboljšala kvaliteta plodova. Vrtlari bi se trebali usredotočiti na prorjeđivanje prenapučenih područja i uklanjanje mrtvih ili bolesnih grana.

Koštičavo voće, poput trešanja i šljiva, mora se orezati nakon berbe kako bi se smanjio rizik od bolesti srebrnog lišća. Kad god se to dogodi, vrtlari bi trebali orezati stare plodove malina i kupina kako bi potaknuli novi rast za sljedeću godinu.

Osigurajte da su škare za rezidbu i drugi alati čisti kako biste spriječili širenje bolesti i orežite ujutro ili kasno poslijepodne kako biste izbjegli najtopliji dio dana, koji može izazvati stres kod biljke, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak