Stručni vrtlar otkriva: Zašto je metla najjednostavniji alat za uklanjanje korova

0
Radiosarajevo.ba
Stručni vrtlar otkriva: Zašto je metla najjednostavniji alat za uklanjanje korova
Foto: Radiosarajevo.ba / Korov

"Dosadan kao korov" to je izjava koja je postala uobičajena u svakodnevnom jeziku i dovoljno govori o tome kako mogu biti naporne korovske biljke. Bilo da se radi o terasi, prilazu, stazama ili popločenjima korov uvijek nađe mjesto gdje može izrasti u uvijek se tvrdoglavo vraća.

Ljudi ponekad postanu očajni u borbi s korovom jer čini im se da su isprobali sve - od izbjeljivača, deterdženta, soli, sirćeta do kipuće vode samo da bi se on opet kroz mjesec dana vratio.

Express.co.uk razgovarao je s Craigom Wilsonom, suosnivačem, direktorom i internim stručnjakom za vrtlarstvo u Gardeners Dreamu, koji je podijelio super "jednostavnu" metodu za sprječavanje rasta korova na terasama.

EURO 2024 | Demirel i Guler 'potopili' Austriju i zakazali četvrtfinale protiv Nizozemske

EURO 2024 | Demirel i Guler 'potopili' Austriju i zakazali četvrtfinale protiv Nizozemske

Zahvaljujući ovom jednostavnom triku, sve što trebate je metla. Umjesto da provedete dane i dane klečeći pokušavajući ručno počupati korov, Craig je predložio da jednostavno metete terasu nekoliko puta sedmično kako biste spriječili njihovo taloženje.

"Korovi mogu biti vrlo iritantni, pogotovo kada se ponavljaju, ali postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da ih kontrolirate i spriječite da rastu. Jedan od najjednostavnijih načina za sprječavanje rasta korova je redovito čišćenje kako bi se uklonile sjemenke i ostaci. Čisteći svoju terasu jednom ili dva puta sedmično, spriječit ćete mogućnost da se bilo koje sjeme taloži i raste između vaših ploča.", rekao je Craig.

Za one koji redizajniraju svoje vrtove, korov možete spriječiti postavljanjem barijere protiv korova koja sprječava da hranjive tvari dopru do tla.

"Ako ste u procesu preuređivanja svog vrta, jedna stvar koju možete učiniti je postaviti tkaninu za zaštitu od korova ispod vaše terase ili prilaza.", objasnio je.

Alternativno, vrtlari mogu koristiti tamni materijal za blokiranje sunčeve svjetlosti, što će spriječiti rast korova. Sve što trebate učiniti je jednostavno pokriti sva potencijalna područja na kojima bi korov mogao niknuti tamnim materijalom. Na taj ćete način pomoći blokirati sunčevu svjetlost i spriječiti rast korova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije