Jesu li mikrovalne pećnice opasne?
Stručnjaci često komentiraju kako nema opsanosti za zdravlje ukoliko se prilikom korištenja mikrovalne pećnice pridržavamo pravila iz priručnika.
Mikrovalne pećnice nalaze se u domovima, avionima, restoranima, uredskim kuhinjama...Odmrzavaju hranu, griju sendviče... Jedni je smatraju praktičnom i korisnom, dok drugi u njoj vide izvor opasnosti.
Mikrovalna pećnica radi na principu mikro valova koji djeluju na čestice vode u namirnici. Najbolje je umjereno koristiti, za povremena odleđivanja ili za brzo podgrijavanje manjih obroka, ali ne i za kuhanje većih obroka, jer je tada njena energetska učinkovitost smanjena.
Ako se strogo pridržavate pravila iz priručnika koji dolazi uz mikrovalnu, nema opasnosti za zdravlje.
Specifičnosti na koje treba obratiti pažnju
Miokrovalovi, koji su slični radio valovima prodiru duboko, ali ne mogu zaobići prepreke (kosti) što znači, ako se jelo ili komad mesa s kostima ne okreće, onaj dio iza kosti mogao bi ostati neobrađen, a to krije potencijalnu opasnost od takozvanih zagađivača hrane (salmonella). To se posebno odnosi na piletinu.
Iako se ne smatra štetnom, stručnjaci će radije preporučiti grijanje i pripremanje hrane na običnom šporetu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.