Jesenska poslastica: Donosimo vam najlakši recept za kremasti kesten pire
Kesten pire je jedan od onih ukusnih deserata koji evocira tople uspomene na jesen i zimu. Njegova kremasta tekstura i bogatstvo okusa čine ga savršenim izborom za uživanje s porodicom i prijateljima.
Bilo da ga poslužujete kao desert ili kao namaz, kesten pire je svestran i jednostavan za pripremu. U nastavku vam donosimo recept koji će vam omogućiti da uživate u ovom ukusnom specijalitetu, koristeći samo nekoliko osnovnih sastojaka.
Sastojci
- 500 g kuhanih kestena
- 200 ml mlijeka (ili po potrebi)
- 100 g šećera (po ukusu)
- 1 vanilin šećer (ili nekoliko kapi vanilije)
- 50 g maslaca
- prstohvat soli
Upute
Priprema kestena: Ako koristite svježe kestene, operite ih, zarežite na vrhu i skuhajte u kipućoj vodi oko 20-30 minuta. Nakon kuhanja, ogulite ih dok su još topli.
Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Protok vozila se odvija usporeno
Mljevenje: Stavite kuhane kestene u blender ili multipraktik i usitnite ih dok ne dobijete glatku pastu.
Dodavanje sastojaka: U smjesu dodajte mlijeko, šećer, vanilin šećer, maslac i prstohvat soli. Sve dobro promiješajte dok ne dobijete kremastu i ujednačenu konzistenciju. Ako je pire pregust, dodajte još malo mlijeka.
Kuhanje: Smjesu stavite u tavu na srednju temperaturu i povremeno miješajte 5-10 minuta, dok se ne zagrije i malo zgusne.
Hlađenje: Kada je pire gotov, prebacite ga u posudu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Posluživanje: Kesten pire možete poslužiti kao desert, uz šlag, čokoladu ili karamel sos, ili ga koristiti kao namaz za hljeb.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.