Jednostavno ukusno: Patišpanja s jagodama i trešnjama

Radiosarajevo.ba
Jednostavno ukusno: Patišpanja s jagodama i trešnjama

Nemojte dozvoliti da prođe vrijeme jagoda i trešanja, a da niste napravili ovaj preukusan kolač.

Recept je vrlo jednostavan i neće vam oduzeti mnogo vremena.

Patišpanja s jagodama i trešnjama idealan je kolač kako poslije obroka, tako i uz kafu, a može zamijeniti i laganiju večeru.

Potrebno vam je:

trešnje - 300 g, ili jagode
jaja - 4 komada
maslac - 125 g
šećer - 1,5 šolja
brašno - 2,5 šolje
sveže mleko - 1 šolja
vanilin šećer - 1 kesica
prašak za pecivo - 1
rum - 1 supena kašika
brašno - za posipanje voća

Priprema: 

300 g je ukupna količina voća, vi odlučujete koje voće će dominirati.

1. Odvojte bjelanca jaja od žumanaca. Umutite ih sa šećerom vanilinim šećerom u snijeg pomoću miksera.

2. Žumanca umutite s maslacem, mlijekom i brašnom, dodajte smjesu od bjelanaca i miješajte, a potom dodajte prašak za pecivo i rum.

3. U nabrašnjenu tepsiju ili kalup za kolač sipajte pola smjese, dodajte nabrašnjeno voće (jedna kašika brašna po voću je dovoljna) i ostalu smjesu od tijesta za vaš patišpanj kolač.

4. Pecite u rerni oko 40 minuta na donjem grijaču, bez prethodnog zagrijavanja, dok čačkalica kojom probavate ne bude suha.

I to je to. Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak