Jedete li košpice od trešanja? Evo šta radite svom organizmu
S proljećem i ljetom dolazi nam sezona slatkog i ukusnog voća. Tako su nam na vrata već pokucale trešnje, omiljeno voće mnogih ljudi.
Gastroenterologinja, Vladislava Bulat, upozorava da trebamo biti oprezni kada jedemo ovo voće jer njihove košpice mogu biti štetne za naše zdravlje, prenosi Večernji.hr.
Mnogi ljudi jedu cijeli plod trešnje s košpicom, ali to je opasnije nego što mnogi misle.
Odbijen veto Kluba Bošnjaka o grbu Nemanjića i himni "Bože pravde"
"Nećete završiti u bolnici ako vam se omakne neka košpica, međutim ljudi koji već imaju probleme s probavom i debelim crijevom trebaju pripaziti", objasnila je.
"Kod osobe koja ima slabe mišiće debelog crijeva ovo može dovesti do problema. Istanjeni mišići crijeva imaju određena proširenja, odnosno džepove u koje vrlo lako može upasti košpica, tu se zaglavi i dovede do upale", objasnila je doktorica i dodala da svi ostali sa zdravim želucima i crijevima ne trebaju paničariti.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.