Japanski učenici pomažu u pripremanju i serviranju obroka u školi
Japanski učenici pomažu u pripremi i serviranju obroka, te čišćenju poslije obroka u školi.
Na taj način se uče zdravoj ishrani i odgovornosti, navode iz Svjetskog ekonomskog foruma.
Riječ je o programu koji se primjenjuje već deset godina. Osmislili su ga nutricionisti. Napravili su posebni meni za đake širom zemlje.
Ručak se servira u učionicama, a ne u kafeterijama. Svi jedu istu hranu.
U ishrani postoji ravnoteža između ribe, drugih vrsta mesa, ugljikohidrata i povrća. Obroci sadrže od 600 do 700 kalorija. Ovakav način ishrane se pokazao kao ispravan.
Japan je jedina zemlja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj u kojoj je manje od jednog djeteta među njih pet pretilo.
Adekvatna ishrana doprinosi i uspjehu u školi, ukazali su iz Svjetskog ekonomskog foruma.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.