Imate problema sa proširenim venama? Ovo je pet domaćih pripravaka koji vam mogu pomoći

0
Radiosarajevo.ba
Imate problema sa proširenim venama? Ovo je pet domaćih pripravaka koji vam mogu pomoći

Blaže oblike proširenih vena možete uspješno držati pod kontrolom uz pomoć ljekovitih biljaka i nekih sastojaka koje sigurno imate u svojoj kuhinji.

Prema nekim podacima gotovo 60 posto muškaraca i žena ima problem s proširenim venama, zbog čega im noge otiču, bolne su, imaju osjećaj težine u nogama, a sve to prati i nezadovoljstvo izgledom. Proširene vene na nogama, takozvani varikoziteti, učestala su pojava kod oba spola, no nešto češća u žena. Iako se može javiti u svim dobnim skupima, taj se problem češće javlja kod starijih osoba.

Evo što vam može pomoći:

Sprema se fešta u Sarajevu: Rukometaši Bosne igraju za titulu i povratak u društvo najboljih

Jabučni ocat

Jabučni ocat je odlična pomoć za proširene vene. To je prirodni proizvod za čišćenje organizma koji potiče cirkulaciju. Kad krv počne prirodno bolje kolati, osjećaj težine i otečenost zbog proširenih vena znatno će se ublažiti. Nerazrijeđeni jabučni ocat nanesite na kožu na mjestima gdje imate proširene vene i nježno umasirajte. Činite to svakodnevno prije odlaska na spavanje i ponovno ujutro. Primjenjujte ovaj tretman nekoliko mjeseci. Druga je opcija da dodate dvije čajne žličice jabučnog octa u čašu vode i dobro promiješate. Mješavinu pijte dva puta dnevno najmanje dva mjeseca kako biste vidjeli željene rezultate.

Kajenski biber

Kajenski biber je čudotvoran kad je riječ o proširenim venama. S obzirom na to da je izuzetno bogat izvor vitamina C i bioflavonoida, potiče cirkulaciju i ublažava bol uzrokovanu proširenim venama i otečenim nogama. U šalicu vruće vode dodajte čajnu žličicu kajenskog papra i dobro promiješajte. Ovaj napitak pijte tri puta dnevno tijekom jednog ili dva mjeseca.

Maslinovo ulje

Za liječenje proširenih vena ključno je poboljšati cirkulaciju. U tome može pomoći masaža maslinovim uljem, koja će smanjiti bol i upalu. Pomiješajte maslinovo ulje i vitamin E u jednakom omjeru i zatim mješavinu lagano zagrijte. Nekoliko minuta masirajte žile toplim uljem, a postupak ponavljajte dva puta dnevno tijekom jednog ili dva mjeseca. Druga mogućnost je da u dvije čajne žličice zagrijanog maslinovog ulja umiješate četiri kapi esencijalnog ulja čempresa te time izmasirate žile.

Bijeli luk

Idealan je za smirivanje upale i ublažavanje simptoma proširenih vena. Pomaže i u razgradnji štetnih toksina u krvnim žilama te poboljšava cirkulaciju. Nasjeckajte na ploške šest češnjeva bijelog luka i stavite ih u čistu staklenu posudu. Iscijedite sok tri narandže i dodajte u staklenku, a zatim dodajte i dvije supene kašike maslinovog ulja. Ostavite mješavinu da stoji 12 sati, zatim protresite staklenku, stavite nekoliko kapi na prste i kružnim pokretima masirajte upaljene vene oko 15 minuta. Omotajte zahvaćeno područje pamučnom krpom i ostavite tako preko noći. Postupak ponavljajte svakodnevno nekoliko mjeseci.

Peršin

Bogat je vitaminom C, moćnim antioksidansom koji potiče stvaranje kolagena te pomaže u obnovi i reprodukciji stanica. Uz to sadrži flavonoid rutin, koji ima ključnu ulogu u jačanju kapilara te je stoga vrlo koristan u smanjenju simptoma proširenih vena. Šaku nasjeckanog svježeg peršina kuhajte pet minuta u šalici vode. Maknite s vatre, ostavite da se malo ohladi i zatim procijedite. Dodajte po jednu kap esencijalnog ulja ruže i nevena te otopinu stavite u frižider na nekoliko minuta. Blazinicom nanesite otopinu na zahvaćena područja. Za vidljive rezultate svakodnevno ponavljajte postupak nekoliko mjeseci. Također nastojte peršin što češće dodavati u jela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije

Podijeli članak