Grožđe: Šest razloga zašto ga trebamo jesti

0
Radiosarajevo.ba
Grožđe: Šest razloga zašto ga trebamo jesti

Ljeto je godišnje doba koje nam donosi najviše raznolikog voća i povrća, a jedna od omiljenih ljetnih namirnica mnogima je grožđe.

Sočne zelene ili plave bobice neizbježna su osvježavajuća, ali i zdrava poslastica. Saznajte zašto je grožđe zdravo!

1. Vitaminske bombe

Iako postoji više vrsta grožđa, koju god odabrali, osvježit ćete tijelo i opskrbiti ga potrebnim vitaminima. Ove ljetne bobice obiluju vitaminom A, B6, B i folnom kiselinom, a 100 grama grožđa zadovoljit će 25 posto preporučene dnevne količine vitamina C.

2. Jedite ga za bolje pamćenje

Tamno grožđe ima sposobnost usporavanja gubitka pamćenja kod starijih osoba, tvrde istraživači koji su svoj rad objavili u časopisu British Journal of Nutrition. Dapače, dobra je vijest da ono može i poboljšati pamćenje! Nedavna su istraživanja na životinjama pokazala da polifenoli pronađeni u sjemenkama grožđa čak mogu smanjiti razvoj plaka u mozgu koji je povezan u Alzheimerovom bolešću.

3. Grožđem protiv boli

Ako vas muče napadi gihta ili reumatoidnog artritisa, od velike vam pomoći može biti crveno grožđe koje može ublažiti osjećaj boli u tim slučajevima. Crveno grožđe sadrži bioflavonoid poznat kao kvercetin. Ovaj snažni antioksidans djeluje s vitaminom C kako bi stimulirao imunološki sustav za borbu protiv infekcija, raka i upala. Osim toga, kombinacija antioksidansa i vitamina C ublažava bolne simptome reumatoidnog artritisa u zglobovima i mišićima. Također, sjemenke grožđa sadrže tvar pod imenom piknogenol. Ovaj antioksidans pomaže u borbi protiv bolova uzrokovanih artritisom, kardiovaskularnih problema, stresa i alergije.

4. Zaustavlja rast tumora

Znanstvenici Sveučilišta Illinois tvrde kako prisutnost resveratrola otkrivenog u grožđu usporava ili zaustavlja rast benignih i malignih tumora. Istraživanja pokazuju da resveratrol inhibira rast tumora u svim fazama bolesti.

5. Protiv upala

Prethodne su studije pokazale kako resveratrol može djelovati na upale koje vode do ozbiljnih i hroničnih bolesti. Grožđe je odličan izvor antioksidansa i antitumorskih spojeva, a također uključuje flavonoide i kvercetin. Ono može spriječiti zgrušavanje krvnih zrnaca, a samim time stvaranje krvnih ugrušaka i lošeg kolesterola.

6. Smanjuje oštećenje kože uzrokovano suncem

Ultraljubičaste sunčeve zrake vodeći su uzrok kožnih problema, od raka kože, opeklina i solarnog eritema do prijevremenog starenja dermisa i epidermisa. Dobra je vijest da flavonoidi otkriveni u grožđu mogu smanjiti količinu oštećenja stanica izloženih ovom zračenju, piše Večernji.hr 

Zato ga jedite u što većim količinama!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak