Grožđe nije dovoljno samo oprati vodom: Puno je pesticida, trebate ga ovako očistiti
Sezona grožđa počinje i ovo voće će mnogi odabrati kao sjajno ljetnje osvježenje.
Međutim, stručnjaci upozoravaju da je grožđe vjerovatno najteže voće za pranje i uklanjanje bakterija i pesticida. Zato je veoma važno da znate kako se pravilno pere i čuva grožđe.
Prema podacima Američkog centra za kontrolu bolesti (CDC) grožđe je, uz jagode, špinat i kelj, biljka za koju se koristi najviše pesticida. Također, stručnjaci napominju da je ekstremno važno pravilno pranje grožđa prije konzumacije, jer na plodovima ovog voća mogu da se pronađu bakterije kao što su salmonela i listerija.
Najave američkih sankcija Srbiji uznemirile i Plenkovića: Koliko bi one utjecale na tržište u BiH?
Prvo pravilo je da nikako ne jedete grožđe prije pranja.
Drugo, operite samo onu količinu koju ćete odmah pojesti, jer pranje povećava vlažnost ploda i ubrzava kvarenje.
Treće, nije dovoljno samo da grožđe operete vodom iz česme, piše Krstarica.
Četvrto, savjetuje se da potopite grožđe u posudu sa vodom i dodate dvije kašike sode bikarbone ili alkoholnog ili jabukovog sirćeta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.