Gripa pogađa odrasle osobe prosječno svakih pet godina

Radiosarajevo.ba
Gripa pogađa odrasle osobe prosječno svakih pet godina
Odrasle osobe prosječno obole od gripe svakih pet godina, pokazalo je istraživanje koje su britanski naučnici proveli u Kini.

Naučnici su testirali uzorke krvi 151 kineskog dobrovoljca u dobi od sedam do 81 godine kako bi utvrdili koliko je česta zaraza gripom. Sličnim testiranjem u Britaniji namjeravaju provjeriti pokazuju li rezultati istraživanja na kineskim dobrovoljcima univerzalnost. 

Prikupljanje takvih podataka, koje dosad nije rađeno, pomoglo bi stručnjacima da bolje razumiju ko je izložen riziku infekcije i koliko često kao i način i brzinu širenja bolesti u zajednici. 

Naučnici s Imperial College London te instituta u SAD-u i Kini testirali su krv dobrovoljaca na prisutnost antitijela na virus gripe kako bi utvrdili jesu li ikad bili zaraženi i koliko često. 

Otkrili su da su djeca gripu dobivala prosječno svake druge godine jer su u toj dobi intenzivniji kontakti s mnogim osobama što omogućava širenje zaraze, a gripa je postajala rjeđa s godinama.

Od 30 godine života gripa bi se pojavljivala prosječno dva puta u deset godina, što je rjeđe nego se vjerovalo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak