Evo kako da spasite majicu koja se skupila tokom pranja

Radiosarajevo.ba
Evo kako da spasite majicu koja se skupila tokom pranja
Ta majica vam je najdraži komad odjeće, ali je "upropaštena". Stavili ste je u mašinu i ona se skupila.

Postoji li način kako da je vratite u prijašnji oblik? Mom tvrdi da postoji. 

Prvi korak

Napunite lavabo mlakom vodom. 

Drugi korak

U vodu naspite regenerator za kosu, otprilike 1/4 šolje. Rukom promiješajte kako bi se regenerator što prije rastopio u vodi. On će omekšati vlakna i omogućiti da majicu rastegnete do prvobitne veličine, a da je pri tome ne oštetite.

Treći korak

Majicu natopite i pritisnite nečim da bi ostala što duže natopljena. Ostavite je u vodi petnaest minuta.

Četvrti korak

Ispustite vodu te napunite lavabo hladnom vodom, a majicu lagano ocijedite kako biste “izbacili” regenerator. Nakon toga majicu vratite u hladnu vodu i ostavite pet minuta. Izvadite, iscijedite, promijenite vodu te ponovo vratite majicu. Ovaj postupak ponavljajte dok u potpunosti ne isperete regenerator.

Peti korak

Iscijedite majicu što više možete, protresite i stavite na suh peškir. Jednom rukom uhvatite za izrez oko vrata, a drugom uhvatite za rukav te lagano rastegnite. Krenite sa lijeve strane ka desnoj i nježno rastežite majicu.

Šesti korak

Objema rukama uhvatite “ramena” majice i lagano povucite prema van. Veoma je važno da sve što radite, radite polako i nježno kako biste izbjegli oštećenje tkanine. Kada sve uradite, majicu ostavite da se osuši.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak