Evo kako ćete oguliti tvrdo kuhano jaje u 30 sekundi ili manje
Međutim, portal prevention.com donosi nekoliko sjajnih prijedloga kako da savršeno ogulite tvrdo kuhano jaje:
Metoda s praškom za pecivo
Nekoliko portala predlaže da vodi u kojoj se kuhaju jaja dodate sodu bikarbonu. Navodno, podizanje pH vrijednosti jajeta (s alkalnom supstancom kao što je soda bikarbona) olakšava guljenje.
Metoda snage pluća
Prvo na dnu i na vrhu razbijete ljusku i odstranite komadić tako da napravite malu rupu sa svake strane.
Zatim stavite usta preko rupice na vrhu jajeta i puhnete svom snagom. Jaje bi trebali iskliznuti iz ljuske u vašu ruke – ako je vjerovati mnogim video klipovima koji se mogu naći na internetu.
Metoda vrtloga
Skuhate jaja na uobičajen način, vratite ih u lonac u koji ste dodali malo hladne vode, zatim lonac pomičite kružnim pokretima kako bi se jaja zajedno sa hladnom vodom kretala u obliku vrtloga i sudarala se međusobno poput autića u lunaparku.
Nastale raspukline na ljusci bi trebale olakšati guljenje.
Metoda s čašom vode
Originalan YouTube video ima više od 21 miliona pregleda. Evo razloga. Stavite kuhano jaje u malu čašu s malo vode. Dlanom prekrijte otvor čaše te je iznad sudoper energično protresite.
Ljuska će se rasprsnuti na hrpu malih komadića i odmah će skliznuti s jajeta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.