Dodajte kašičicu ovog začina u jutarnju kafu i imat ćete dovoljno energije tokom dana

0
Radiosarajevo.ba
Dodajte kašičicu ovog začina u jutarnju kafu i imat ćete dovoljno energije tokom dana

Mnogi od nas posežu za kafom više puta dnevno zbog jutarnjeg nedostatka energije. Ali, učinak ovog napitka možete pojačati dodavanjem uobičajenog začina koji možete kupiti u gotovo svakoj trgovini, a možda ga već imate kod kuće. Probajte i uvjerite se sami.

Često pijemo kafu odmah nakon buđenja. Ovo piće povećava količinu kofeina i pomaže nam da bolje funkcioniramo tokom dana. Dodavanje kurkume može povećati njegovu vrijednost za vaše tijelo.

Prvo, to je dragocjen začin koji pozitivno utječe na rad mozga i cjelokupno blagostanje. Kurkuma je bogat izvor antioksidansa i ima protuupalna svojstva, pomaže u liječenju upalnih bolesti i podupire prevenciju. Turmeron, koji se nalazi u kurkumi, pomaže u umnažanju i diferencijaciji moždanih stanica, piše Essanews.

Podrška Grada Sarajevo za FK Željezničar: 'Za nove trofeje i titule u Dolini ćupova'

Kurkuma potiče metabolizam i odlično djeluje kao dodatak kafi. Ipak, nemojte pretjerati s količinom. Pola kašičice je sasvim dovoljno. Možete probati napraviti i napitak na bazi čaja s kurkumom, đumbirom, limunom i malo meda. Upamtite, kurkuma ima snažan okus, stoga budite oprezni s količinom.

Kurkuma se može dodavati jelima kao začin ili konzumirati u obliku suplemenata (kapsule, prah). Kako je kurkumin topiv u mastima, preporučuje se konzumiranje zajedno s piperinom (koji se nalazi u crnom biberu) i mastima kako bi se povećala bioraspoloživost. Općenito je sigurna, ali kao i kod svake tvari, prekomjerna konzumacija može dovesti do nuspojava kao što su probavni problemi ili interakcije s određenim lijekovima.

Uvijek se isplati posavjetovati se s ljekarom prije redovne upotrebe kurkume kao dodatka prehrani. piše D&D.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak