Dobro je znati: Zašto u kafu treba dodati malo sode bikarbone
Neke vrste kafe nižeg cjenovnog ranga imaju veću koncentraciju kiseline koja može uznemiriti osjetljive želuce pojedinaca, a pogotovo ako dnevno konzumirate više od jedne šalice ovoga napitka.
Da biste neutralizirali kiselinu i olakšali probavu, možete se poslužiti praškom iz smočnice kojeg većina ima u svome domu – sodom bikarbonom.
Soda bikarbona ili natrijev bikarbonat je izvrsno prirodno pomagalo za neutralizaciju kiseline u organizmu do kojeg može doći zbog pretjerane konzumacije slatke i masne hrane. Ima protualergijska, protuupalna i protugljivična svojstva.
Prstohvat sode bikarbone u kafi (ili 1/8 kašikice na litar omiljenog napitka) na Zapadu je svojevrsni narodni lijek za neutralizacije kiseline. Oni koji su probali tvrdi da se u takvoj kafi ne osjeća okus natrijevog bikarbonata.
"Kafa je izvrstan stimulans koji se posebno preporučuje osobama s niskim krvnim tlakom. Ne bi se smjelo piti više od dvije do tri kave dnevno, a dobro ju je uzeti i s nekim suplementima prije ozbiljnijeg treninga jer može povećati njihovo djelovanje", ističe nutricionistica Marija Andrijašević.
Iako kombinacija kafe i sode bikarbone nije poznata u našim krajevima, nutricionistica tvrdi da može smanjiti kiselost u organizmu.
"No treba imati na umu da soda bikarbona u kafi može imati i neke nuspojave na organizam, primjerice pojačanu pojavu plinova, smanjenje apsorpcije kalcija te opći utjecaj na probavu", upozorava Marija Andrijašević u razgovoru za hrvatske medije.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.