Deset savjeta za spremanje kuće

Radiosarajevo.ba
Deset savjeta za spremanje kuće

Borba s neredom je jedan od svakodnevnih zadataka, a često sami sebi moramo priznati da deset minuta prije najavljenog dolaska gostiju, sav nered prebacujemo u susjednu prostoriju ili ormar.

Savjeti koje donosi portal najboljamamanasvetu.com mogu primijeniti i svi oni koji mame nisu. 

1.Ne izlazite iz prostorije praznih ruku
Kad god imate slobodnu ruku, uzmite prvu stvar koju primijetite da ne spada u prostoriju u kojoj se nalazite. Iznenadićete se koliko stvari jednostavno možete da uklonite bez aktivnog pospremanja, uz obavljanje nekih drugih poslova po kući. Kad samo razmislite koliko puta tokom dana uđete i izađete iz neke prostorije, shvatićete da na taj način možete da obavite mnogo posla i sklonite mnogo sitnica ili krupnih stvari koje vam se tokom dana nađu na putu.

2.Ustanovite zlatno pravilo kupovine

Ako i vi i članovi vaše porodice volite da kupite po neku sitnicu za koju mislite da će lijepo izgledati u stanu, razmislite gdje ćete je staviti. Uvedite novo pravilo kupovine i uređenja kuće: čim kupite neku novu stvar, stara mora da ide van! Djeca će ovo pravilo prihvatiti lakše ako ih ohrabrite da stare igračke ili odjeću poklone nekome ko će se obradovati tome.

3.Razmišljajte o skladištenju
Nezgrapne stvari i one koje ne koristimo svaki dan ali nam ipak trebaju prave najveći nered i zauzimaju previše korisnog prostora. Zato dobro razmislite i nađite im mjesto. Gdje vam stoji daska za peglanje? Gdje usisivač? Slično pravilo primijenite i u kupovini – prije nego što kupite ležaljku za sunčanje koja će vam dobro doći ljeti, razmislite gdje ćete je držati tokom ostatka godine.

4. Dječija odjeća
Veliki broj porodica ne zna šta će sa silnom dječijom odjećom koju dobijaju prijatelja i rodbine. Djeca tako brzo rastu, odjeća za nekoliko mjeseci postaje okraćala... Za red u ormaru, ogromna količina odjeće jeste problem. I ovdje možete primijeniti pravilo- nova stvar ulazi, stara izlazi. Organizujte 'modnu reviju' pred smjenu sezona – neka vaši mališani probaju svu garderobu za predstojeću sezonu pa zajedno odlučite šta je od toga nosivo. Za decu će ovo biti odlična zabava, a za nas će ovo biti prilika za inventuru.

5. Zbogom papirima!
Pošta, reklamni katalozi, računi, recepti za lijekove i nalazi od ljekara se vrlo lako gomilaju i prave haos u dnevnoj sobi. Da biste izbegli gomilu papira koje treba srediti i od koje vas boli glava kad je ugledate, sređujte papire čim se pojave. Za račune možete da odvojite jednu fasciklu sa nekoliko pregrada označenim naljepnicama, dječije kontrolne zadatke takođe možete da čuvate po istom principu, a reklamne materijale, poštu i novine bacajte čim ste ih pročitali, osim ako smatrate da su baš potrebni (u tom slučaju, opet složite pregledno i uredno). Isti princip možete da primenite i za svoj inbox, jer se i elektronski nered vrlo lako nagomila.

6. Police!
Nemojte da žalite novac da nabavite dobre police i prostor za skladištenje. Ovo generalno nije veliki trošak a može da znači mnogo. Kada popunimo prostor koji imamo na raspolaganju, poslužite se zlatnim pravilom „nova stvar unutra, stara napolje“.

7.Brzo sređivanje kuhinje
Odvojite 5 minuta da raščistite nered u kuhinji prije odlaska na spavanje. Prljavo suđe razbacano po kuhinjskom stolu nikako ne može biti dobar početak dana, čak i ako ste baš pospani. Složite posuđe u mašinu za pranje i uključite je naveče ili ga barem smestite u sudoperu i prelijte vodom. Ujutro će vas dočekati uredan sto, i izbjeći ćete barem taj dio stresa, jer tokom užurbanog doručka pred odlazak u školu i na posao nećete biti u sred nereda od sinoćnje večere.

8.Vratite stvar na njeno mesto
Nastojte da kod sebe i ostalih članova porodice stvorite naviku da vratite svaki predmet na svoje mjesto čim završite sa njegovim korištenjem. Ako uspijete da savladate taj korak, smanjićete i sami nered sa kojim treba da izađete na kraj.

9.Brzinsko čišćenje
Vremensko ograničenje neke aktivnosti može da doprinese većoj efikasnosti, a to se odnosi kako na mentalne aktivnosti, tako i na proste fizičke poslove. Pokušajte da namjestite tajmer (može i onaj na pećnici) na 20 minuta i posvetite se čišćenju. Kada znate da imate ograničeno vrijeme bićete brži, a znate da nećete provesti pola dana u ribanju pa će vam taj posao lakše pasti.

10.Više ruku znači manje posla
Naučite ukućane da je čišćenje i održavanje kuće posao za cijelu porodicu. Svako dijete, pa i ono najmlađe može da pomogne kod nekih poslova, a sređivanje nereda je idealan posao za njihove male ručice. Neka vaša djeca učestvuju u svakodnevnom sređivanju nereda tako što ćete im dati nekoliko sitnih poslića prije odlaska u krevet, recimo da sklone pribor za jelo sa stola nakon večere, sklone odjeću sa stolice ili vrate namirnice u frižider.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak