Danas ste na mesu, a za sutra pripremite specijalitet

Radiosarajevo.ba
Danas ste na mesu, a za sutra pripremite specijalitet

Danas ste u prirodi i vjerovatno jedete neko meso ili povrće roštilja, a zaboraviti ste ko je prvomajski kralj. Ako već niste danas onda barem pripremite za sutra ionako meteorolozi najavljuju kišu. Samo pazite da ne pravite ove greške:

Kuhate grah predugo ili prekratko

Kuhanje graha prava je mala gastro nauka jer vam niko ne može tačno reći koliko to traje. Sve ovisi o vrsti graha i o tome je li u pitanju mladi ili suhi grah.

Suhi grah može se kuhati jako dugo, ponekad i po dva sata, ovisno o tome koliko je star i jeste li ga dovoljno namakali. Kuhajte ga dok nije mekan jer niko ne želi jesti tvrdi sirovi grah. Mladi grah kuha se kratko, 30-ak minuta. Isto vrijedi i za mladi grah koji ste prethodno smrznuli. Tokom kuhanja obje vrste graha redovno provjeravajte jer ćete jedino tako biti sigurni da se neće prekuhati ili ostati sirov.

Ne namačete dovoljno dugo suhi grah

Staro pravilo kaže kako se on mora namakati minimalno 8 sati. Najbolje bi bilo ostaviti ga da miruje preko noći, a nekada su ga ljudi namakali i do 24 sata. Na jednu šaku suhog graha dodaje se 10 malih šoljica hladne vode.

Ako ste u žurbi i nemate vremena za dugo namakanje, pomoći će vam brza verzija ovog postupka. Na jednu šaku suhog graham dodajte 10 šoljica vruće vode koju morate pustiti da ključa 3 minute. Zatim grah maknite s vatre, pokrijte poklopcem i ostavite da tako stoji minimalno sat vremena.

Ne stavljate dovoljno povrća

Upravo ono daje varivu prijeko potrebnu slatkoću i bogatstvo okusa. Zato ne škrtarite na crvenom i bijelom luku, mrkvi, paradajzu, korijenu peršuna i celera.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak