Da li ste ikada probali ćevape od tikvica? Da, dobro ste pročitali - a napravite ih po ovom receptu
Cijelog ljeta guštamo u polpetama od tikvica, u pohovanim tikvicama, u ražnjićima s tikvicama... pa nam pomalo ponestaje ideja.
Srećom, tu su društvene mreže za dobru dozu instant nadahnuća, a jedna od stvari koje viđamo u posljednje vrijeme su, vjerovali ili ne, ćevapi od tikvica.
Od gore spomenutih polpeta ne razlikuju se samo po obliku, nego i po sastavu. Pored tikvica, trebat će vam i krompir te mrkva, kao i nešto začina, a kako bi se smjesa zgusnula, ubacit ćete još i malo prezle.
Najave američkih sankcija Srbiji uznemirile i Plenkovića: Koliko bi one utjecale na tržište u BiH?
Oni koji pšenicu izbjegavaju, mogu koristiti zobene pahuljice, ekspandirani proso ili amarant te slične sastojke koji će pokupiti višak tekućine, ali neće narušiti okus.
Ne zaboravimo i sastojak koji nas naročito veseli, a to je ribani sir. Bolje je koristiti nešto tvrđe vrste, jer onaj "gumeni", lako topivi može iscuriti i izgorjeti za vrijeme pečenja.
Sastojci:
- 100 g tvrđeg sira
- 4 kašike krušnih mrvica
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica sušenog timijana ili bosiljka
- 1 kašičica slatke crvene paprike
- 2 jaja
- 2 režnja bijelog luka
- 1 veća tikvica
- 1 manji krompir
- 1/2 mrkve
- malo svježeg peršuna
- sol, biber
Priprema:
Operite i naribajte tikvice pa ih blago posolite i ostavite da puste vodu. Potom ih ocijedite, dodajte im naribani krompir i mrkvu, sjeckani bijeli luk i peršun, začine, jaja i prezlu te sol i biber.
Pomiješajte i ostavite da malo odstoji, zatim umiješajte i naribani sir pa po potrebi dodajte još malo prezle.
Oblikujte ćevape, uvaljajte ih u brašno pa ih pržite na vrelom ulju i vadite na upijajući papir. Poslužite s domaćim kečapom ili ajvarom, piše Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.